Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bikijada
  • 17.04.2023. 12:50
  • Splitsko-dalmatinska, Dicmo

Zečo skinut s trona, bik Alkar pobjednik je koride u Dicmu i novi prvak Hrvatske i BiH

U najzanimljivijoj borbi dana bik Alkar iz staje Tome Vidoša iz Vinjana, u srazu je "titana" pobijedio dosadašnjeg prvaka Zeču, bika u vlasništvu Ante Baće Madunića iz Ciste Provo.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
  • 4.495
  • 313
  • 0

Bik Alkar u vlasništvu Tome Vidoša iz Vinjana kod Imotskog, pobjednik je ovogodišnje dvadesete po redu koride u Dicmu kod braće Kokan.

Unatoč kiši i blatu i ove godine u tom mjestu Sinjske krajine okupilo se preko četiri tisuće posjetitelja iz svih krajeva Lijepe naše, a i susjedne Bosne i Hercegovine za koju kažu da je kolijevka bikijada, korida, derneka i ostalih sličnih seoskih svečanosti.

Već od ranog jutra tražilo se što bolje vidno mjesto s kojeg se mogao imati neometan pregled na arenu oko koje se i nekoliko sati prije početka atraktivnih borbi načičkalo na tisuće zaljubljenika u borbe bikova kako bi nazočili rečenom megdanu gdje se, kažu, i okorjelim protivnicima ovakvih borbi, na trenutak podigne adrenalin do te mjere da i sami razmisle kupiti ili unajmiti kakovog "udarača, klasičnog gurača“ ili bika "natikača“.

24 bika u 12 borbi 

Cijelog dana tresla se zemlja u dicmljanskoj industrijskoj zoni. Ne toliko od teške građevinske mehanizacije, koliko od tone teških rogatih grdosija pod čijom se težinom i zemlja uvijala. Već oko podneva u koridu su ušetali prvi teškaši, a tijekom dana kroz metalnom ogradom okruženu arenu, prošlo je njih 24 podijeljenih u 12 atraktivnih borbi ili u mišićima preračunato cca. sedamnaest tona živog mesa. Nije šala, pod tim pizom mogla bi se i zemlja propuntat.

Zanose se, rebre, praše i sve to uz burno navijanje publike. Ipak svaki taj nasrtaj i ubod, bole i njihove vlasnike. Oni su ti koji će trpjeti sramotu što se njihov miljenik povukao pred nekoliko stotina kilograma sazdanom grdosijom. 

Bolji poznavatelji psihološkog profila rogovima obdarenih životinja kazat će kako se radi o izrazito pamtivljim životinjama koji će prvom prilikom vratiti dug za sramotu koju su pretrpjeli i on i njegov vlasnik.

Zečo i Alkar u srazu (Foto: Jakov Mula) 

Toga je bilo i tijekom jučerašnjeg dana. Bježalo se i sramilo, gubilo i slavilo. Svatko je navijao za svog favorita za kojim su navijači došli iz svih krajeva dviju susjednih država, dok Azem Čauš iz Novog Travnika, inače najtraženiji voditelj korida u cijeloj regiji, prisnažuje pozdravljajući posjetitelje iz Švicarske i Austrije koji su također došli upratiti svoje favorite. A njih je uistinu bilo mnogo. Sve bolji od boljega. Međutim, s velikim išćekivanjem čekala se završna borba dvaju starih i provjerenih megdandžija bika Zeče u vlasništvu Ante Baće Madunića iz Ciste Provo, aktualnog prvaka Hrvatske i Bosne i Hercegovine naspram bika "Alkara“ iz Vinjana.

"Rog od rog, čelo od čelo. Oba dobraaa. Prava slika bodača bika", viče na sav glas Azem Čauš podjarujući i bikove i gledatelje da "prebace u petu“. Odmah po ulasku u koridu bikovi počeše bukati, kopati prednjim nogama, zanositi se sve dok silno ne grunuše rogovi od rogove. Prasak, lom, zemlja se kruni, ugiba pod njima, a mnoštvo viče, sokoli sudionike sve do trenutka kada je jedan od lukavijih posrnuo "k'o đoja" na desno koljeno prednje noge poduhvativši svog protivnika. Najrealnija je to opisana slika nalik onoj đačkoj lektiri Petra Kočića o biku Jablanu. Nakon desetominutne borbe i rijetko viđenog sraza, s par dobro odmjerenih udaraca "u sridu“, u kut na hlađenje Alkar je "posjeo“ Zeču preuzevši mu tako titulu najjačeg u regiji.

Ljubiteljice borbe bikova

U pauzi između borbi, običaj nalaže da se osladite komadićem pečene janjetine. Ona je ove godine s trideset krešila na trideset pet eura.

"Bome i običaji se mjenjaju. Nestalo je kuna, pa se sada broji svaki cent. Nema više razbacivanja kao nekada. Njima su se kitili rogovi bikovima, a sada ni par centi bakšiša neća ostavit. Ljudi se valjda boje inflacije više nego rogova pa ti sad izvuci zaključak", domeće jedan od nekolicine potpirivača plamenog ognja ne bi li uzavrelom žeravicom iz preplanulih janjaca izvukao i posljednju kapljicu masti.

Na dicmljansku koridu ne dolazi samo muška čeljad, kao što je to nekada bilo uvriježeno pravilo. Na ovu jubilarnu prvi put su došle Iris Blažević i Antonia Bilić. Kažu, fetive Trogiranke koje su eto malo došli poviriti ono o čemu su često slušale i preko malih ekrana gledale.

"Nešto nevjerojatno. Nije nam bilo ni na kraj pameti da se toliko svijeta okuplja na ovakvim svečanostima. U svakom slučaju, ovo definitivno treba podržati. Ne vidimo ništa loše u tome, dapače za nas je to čin druženja i zabave. Ukoliko i to izumre, ionako opustjela sela u našoj Dalmatinskoj zagori, trajno će ostati prazna i zaboravljena", tvrde ljubiteljice borbe bikova i najavljuju svoj dolazak već na prvu sljedeću koridu, ma gdje da bila.


Tagovi

Bikijada Dicmo Bik Alkar Bik Zečo Tomo Vidoš Borba bikova Anto Madunić


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]