Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tlo
  • 17.04.2023. 18:00

Zdravlje tla: Traži se ambiciozan i progresivan zakonski prijedlog

Prema Europskoj komisiji, 70 posto tla u EU nije u dobrom stanju. Što traže nevladine i poljoprivredne organizacije?

Foto: Depositphotos/hraska
  • 698
  • 82
  • 0

Uoči prijedloga Komisije za zakon Europske unije o zdravlju tla koji se očekuje u lipnju, koalicija nevladinih organizacija, progresivnih poljoprivrednih organizacija i prehrambenih tvrtki pozvala je na ambiciozne i obvezujuće mjere.

U otvorenom pismu je oko 280 organizacija i pojedinaca pozvalo izvršnu vlast EU-a da podnese "ambiciozan i progresivan" zakonski prijedlog za zakon EU o zdravlju tla, navodi Euractiv.

Hitno i ambiciozno

On bi mu trebao dati isti zaštićeni pravni status kao i zraku te vodi, u okviru strategije EU-a za tlo, koja je predstavljena u studenom 2021. 

"S obzirom da se zdravlje europskog tla ubrzano pogoršava, hitno je potreban ambiciozan zakon", naglašava se u pismu koje su potpisale nevladine i poljoprivredne organizacije te akademici zajedno s divovima prehrambene industrije poput Nestléa ili Unilevera. 

Prema Europskoj komisiji, 70 posto tla u EU nije u dobrom stanju. NABU, njemački ogranak BirdLife-a i jedan od koordinatora pisma, također je ukazao na činjenicu da u Njemačkoj većina poljoprivrednih tala trenutno emitira prosječno 0,19 tona CO2 po hektaru godišnje, umjesto da hvata dodatni ugljik.

Čak 61 posto tla je degradirano

Kako bi se učinkovito suprotstavili tome i postigli cilj izvršne vlasti da drastično poboljša njegovo stanje do 2050. godine, potpisnici pisma postavili su pregršt kriterija koje zakon, prema njihovu mišljenju, treba ispuniti.

Nisu sva tla u EU ista

Međutim, postoje i oni koji su protiv želje za jedinstvenim pravnim okvirom na razini EU-a.

Tako je krovna udruga poljoprivrednih organizacija u EU, COPA-COGECA izrazila zabrinutost oko ideje kojom se jednako pristupa na razini cijelog bloka. Oni ukazuju na činjenicu da se karakteristike tla u različitim europskim regijama uvelike razlikuju. Organizacija je također upozorila na dodatnu birokraciju za poljoprivrednike.


Tagovi

Zdravlje tla Zakon o tlu Stanje tla EU tlo Copa Cogeca Pismo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]