Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Shema školskog voća
  • 28.05.2015. 10:10

Zdravi i besplatni obroci i u hrvatskim školama

Europski je parlament ukinuo sporne kriterije zbog kojih hrvatski školarci ne bi imali pravo na besplatne i zdrave obroke voća, povrća i mlijeka, budući da je naša zemlja prekratko članica EU. Hrvatskoj ovaj potez itekako puno znači, jer prema istraživanjima dvaju naših ministarstava, više od deset tisuća roditelja svojoj djeci ne može plaćati prehranu u školi.

  • 389
  • 277
  • 0

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici podržao odluku o početku i mandatu međuinstitucijskih pregovora u pogledu programa potpore za dostavu voća (uključujući i banane) te povrća i mlijeka u škole, a u kojemu će, ipak moći sudjelovati i hrvatske škole.

"Veseli me što je prihvaćen moj prijedlog da se uklone sporni povijesni kriteriji koji su sprečavali Hrvatskoj kao novu državu članicu da sudjeluje u programu za dostavu mlijeka u škole, čime je uklonjena diskriminacija hrvatske djece u odnosu na njihove europske vršnjake", kazala je naša eurozastupnica Marijana Petir, pojašnjavajući važnost izmjene kriterija koji omogućuju uvođenje programa i u hrvatske škole.

Naime, kako je Petir upozorila, prema analizi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva socijalne politike i mladih, u Hrvatskoj, roditelji više od 10.000 djece ne mogu platiti prehranu u školi. "Ovim programom toj će djeci biti osiguran besplatan i zdrav obrok u školi i neće više morati gladovati", zaključila je.

Program potpore za dostavu voća i povrća, banana i mlijeka nije važan samo za školarce, već i lokalne proizvođače hrane, koji će svoje domaće proizvode moći plasirati i u škole, koje će za njih biti novo tržište.

Podsjetimo, Petir je u više navrata u okviru Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta tražila od te institucije kao i Europske komisije, izmjenu kriterija koji su diskriminirali hrvatske školarce i po kojima Hrvatska nije mogla sudjelovati u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama, a za koji je osigurano 230 milijuna eura. Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj usvojio je u travnju ove godine izvješće u koje je ugrađen njezin zahtjev, a ovom potporom Europskog parlamenta, dobiven je dodatni poticaj da se u međuinstitucijskim pregovorima diskriminacija hrvatskih školaraca u potpunosti ukine, čime je zdravim i besplatnim obrocima otvoren put i djeci u hrvatskim školama.


Tagovi

Europski parlament Voće Povrće Banane Mlijeko Hrvatske škole Marijana Petir Besplatni obroci Školarci Novo tržište Škole Subvencije Diskriminacija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]