Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 31.12.2008.

Zdenka uskoro u stečaj

Nakon petnaestak godina poslovne agonije i milijuna kuna gubitaka

  • 560
  • 26
  • 0

Danas je bjelovarskom Trgovačkom sudu direktor Đuro Mišanović podnio zahtjev za otvaranjem stečajnoga postupka nad Zdenkom d.d., tvrtkom čije su tri kćeri - Zdenačka farma, Prerada žitarica i Zdenka mliječni proizvodi - privatizirane tijekom proteklih godinu i pol dana.

Naime, stečaj Zdenke d.d. završni je korak koji je odredila hrvatska Vlada putem investicijske studije ulaganja i financijske konsolidacije toga prehrambenoga diva, koji je u prvoj polovici devedesetih prošloga stoljeća doživio opasnu havariju nakon toga je poslovnim vodama nastavio plutati s rubom samo nekoliko milimetara iznad površine vode.

- Suglasnost ovom koraku dao je Nadzorni odbor te tvrtke ali i Hrvatski fond za privatizaciju, koji je i njezin većinski vlasnik - rekao je Mišanović. U stečaju koji će u zaborav zauvijek odnijeti Zdenku kakva je nekada bila, ugušit će se i njezini dugovi koji se penju do vrtoglavih 700 milijuna kuna, a najveći udio otpada na nerealno visoke lihvarske kamate na tvrtkine kredite.

Prvo ročište, na kojemu će se okupiti vjerovnici, trebalo bi se održati u siječnju sljedeće godine. No, iako su prema važećem stečajnom zakonu u prvom redu najveći vjerovnici radnici, ondje bi se mogao naći samo jedan, odnosno direktor tvrtke Mišanović.

Naime, većina radnika je već zbrinuta u privatiziranim kćerinskim tvrtkama dok ih je oko stotinu uz odgovarajuće otpremnine otpušteno prema programu o zbrinjavanju viška radnika. Među najvećim vjerovnicima je Porezna uprava kojoj se nije plaćao PDV, no s obzirom na visinu dugova i vrijednost tvrtke najvjerojatnije je da će kao jedina mogućnost ostati otpis dugova.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚