Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HVZ
  • 12.06.2022. 16:30

Zbog vremenskih neprilika 50 posto više požara ove godine

Potreban je poseban oprez i poštivanje zabrana paljenja vatre na otvorenom kao i poštivanja ostalih propisanih mjera zaštite od požara, rekao je vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Foto: Deposiphotos/yelantsevv
  • 144
  • 14
  • 0

Prema analizama Državnog hidrometeorološkog zavoda za srpanj i kolovoz očekuje se znatno toplije vrijeme od prosječnog gdje su izražena pozitivna odstupanja temperature, a očekuju se i manje količine oborina od prosječne.

"Zbog najave izrazito visokih temperatura potreban je poseban oprez i poštivanje zabrana paljenja vatre na otvorenom kao i poštivanja ostalih propisanih mjera zaštite od požara", rekao je vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji za medije.

Dodao je kako za razliku od prošle, u ovoj godini imamo dvostruko više izgrađenih dionica protupožarnih prosjeka, ukupno 92 km, te naglasio kako je osobito važna suradnja Hrvatskih šuma sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima. Važnim je istaknuo i potrebu instaliranja dodatnih kamera u cilju što kvalitetnijeg video nadzora na području priobalja.

Više požara u ovoj godini

"Požara je puno više u ovoj godini, više od 50 posto, zbog vremenskih neprilika koje prvenstveno uključuju duga razdoblja bez kiše, i to je uključivalo još veće napore u pripremi nove PP sezone", dodao je Tucaković.

Kazao je kako je početak rada Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a u sklopu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama planiran za ponedjeljak 13. lipnja 2022. godine, a početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planiran je, ovisno o vremenskim prilikama najvjerojatnije, za 23. lipnja 2022. godine.

"U planu je zaposliti do 1.131 sezonskih vatrogasaca i 25 domicilnih vatrogasaca, a osim postojećih dislokacija na Brijunima, Ugljanu – Kukljica, Dugom otoku - Božava, Divuljama, Braču, Hvaru, Visu, Lastovu, Mljetu, Korčuli, Dubrovniku, Pelješcu i Oklaju u 2022. godini dodatno će se osigurati četiri lokacije i to u Tučepima, Posedarju, Nacionalnom parku Plitvička jezera i na Kornatima", najavio je Tucaković.

Spremnost MORH-a u PP sezoni

"Kao i svake godine tijekom glavnog napora Hrvatska vojska je spremna izvršiti sve zadaće, a s ciljem što bolje provedbe protupožarne sezone", kazao je brigadni general Ivan Turkalj i dodao kako će u sklopu zračnih protupožarnih snaga u ovoj požarnoj sezoni na raspolaganju biti do pet komada Canadair CL 415, tri AT 802A FireBoss, jedan AT 802 F FireBoss, jedan AT 802 A, jedan AT 802 F, jedan helikopter Mi-8 MTV-1 te bespilotna letjelica "Orbiter3".

Isto tako, kao dodatne požarne snage, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna Ministarstvo obrane Oružane snage Republike Hrvatske osigurat će do 200 pripadnika u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage za ojačanje snaga, jedan desantni brod minopolagač, jedan desantni jurišni brod, dvije gumene brodice (GB LEADER 599), sustav bespilotnih letjelica - izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta (angažiranje po posebnoj zapovijedi SOD/HKoV), a u istom razdoblju će se iz Ministarstva unutarnjih poslova osigurati i jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Za kraj, zapovjednik Tucaković najavio je održavanje međuresorne vježbe "Sigurnost 22" 9. i 10. lipnja koja će također biti svojevrsna provjera spremnosti svih sudionika u provedbi pripreme protupožarne sezone.


Tagovi

Požari HVZ Slavko Tucaković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]