Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna udovica
  • 22.07.2022. 12:00
  • Šibensko-kninska, Petrovo Polje, Siverić, Drniš

Zbog ugriza crne udovice završio u kninskoj bolnici - bolovi su bili nepodnošljivi

Takve bolove nisam osjetio ni kada sam zbog korone deset dana ležao u bolničkom krevetu na kisiku. Neizdrživa bol u kostima i mišićima dovodi vas do očaja, opisuje međunarodni kinološki sudac Vicencijo Mrđen

Foto: Depositphotos/Ondreicka1010, V. Mrđen
  • 1.633
  • 57
  • 0

Otrovni pauk crna udovica prije nekoliko dana ugrizao je Vitu Vicencija Mrđena iz Siverića, međunarodnog kinološkog suca koji je zbog uboda završio na petodnevnom oporavku u Općoj bolnici Knin.

"Nešto sam radio oko kuće, nosao nekakve cijevi u namjeri da malo očistim dvorište. Sav taj moj rad obavljao sam u visokoj travi s japankama na nogama. Nedugo zatim osjetio sam ubod sličan onom od komarca na srednjem prstu lijeve noge, ali u tom trenutku nisam predavao posebnu pažnju", opisuje događaj koji je mogao biti koban.

Nije se, kaže, posebno obazirao niti vidio nekakvog pauka već nastavio dalje s poslom. Međutim, malo kasnije vidio je da je prst nabrekao, a bolovi su bili sve teže izdržljivi.

"Najprije me uhvatila groznica, zatim visoka temperatura i na koncu neizdrživa bol u mišićima. Mislio sam da se radi o koroni jer sam imao slične simptome. Zbog kovida sam bio deset dana na kisiku u kninskoj bolnici. Uzeo sam test, testirao se, ali pokazuje negativno. Međutim, iz minute u minutu meni je sve teže. Odveli su me u bolnicu i nakon kraće obrade dijagnosticirali ubod crne udovice", još je pod dojmom teških bolova i svega što je narednih dana pratilo Vitu Mrđena.

Nakon gotovo bezbolnog uboda u idućih nekoliko sati se odvijala dramatična borba koja je na koncu dobro završila.

Najviše se pojavljuju u ljetnim mjesecima

"Doktori su poduzeli sve potrebne radnje. Nekoliko injekcija i intravenozno dobivanje antibiotika, pomalo mi se počeo vraćati život u do tada 'lešano' tijelo", priča nam navodeći da ga je cijelo to vrijeme oblijevao hladni znoj, bolovi su postali nepodnošljivi, gušilo ga je u prsima, a svaki mišić i svaka kost kao da se raspadala.

"Proživio sam svašta i tu nesretnu koronu, ali ovakve bolove nikada nisam doživio", naglašava Mrđen.

Ugriz ovog pauka može biti koban (Foto: V. Mrđen)

Ljetni mjeseci, posebno srpanj i kolovoz, vrijeme je kada se pauci, pa tako i crne udovice, najčešće pojavljuju. Iako ugriz ovog opasnog insekta izaziva strašne i nepodnošljive bolove, a u slučaju rizične populacije i smrt, zapravo nije agresivan ni napadački raspoložen, već do napada dolazi kada ga se nepažnjom pritisne nepokrivenim dijelom tijela, kao što je bio slučaj s našim sugovornikom.

Crna opasna baba 

Crna udovica ili crna baba, kako je još zovu u Dalmaciji, ima status najotrovnijeg europskog pauka koji većinom živi u netaknutim predjelima kao što su tavani ili dvorišni prostori poput šupa. Međutim, ljeti se može vidjeti nešto češće u blizini kuća ili u dvorištima skriveni u visokoj suhoj travi. Njen ugriz posebno može biti opasan za alergične osobe jer dolazi do snažne reakcije koja se na početku manifestira crvenilom, svrbežom i oticanjem ugrizenog područja.

O njoj i njenom otrovu koji je 14 puta jači od otrova čegrtuše, kruži zanimljiv mit o tome kako nakon parenja ženka pojede svojeg mužjaka što među ljudima izaziva dodatan strah. A kako kažu ljudi, u strahu su velike oči što za posljedicu ima da se ovog pauka dodatno etiketira kao vrlo opasnog kukca kojeg treba zaobilaziti u širokom luku.


Tagovi

Vito Vicencije Mrđen Crna udovica Ubod pauka Otrovni pauk


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]