Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 16.11.2017. 13:30

Zbog ruskog embarga Krizni fond za poljoprivredu EU?

Zbog ruske zabrane uvoza, europski proizvođači voća i povrća ostali su bez važnog izvoznog tržišta, a produljenje te zabrane do 31. prosinca 2018. nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posljedice za sektor.

Foto: Bigstockphoto/Buppha Wut
  • 549
  • 50
  • 0

Europski parlament u Strasbourgu na svojoj je plenarnoj sjednici kasno sinoć s povjerenikom za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom raspravljao o ruskoj zabrani uvoza voća i povrća zbog koje su europski proizvođači voća i povrća ostali bez važnog izvoznog tržišta, a produljenje te zabrane do 31. prosinca 2018. nesumnjivo će i dalje imati ozbiljne posljedice za sektor.

"Ruska Vlada iskoristila je uvedeni embargo kao mjeru zaštite svojih poljoprivrednika koje su podupirali programima jeftinih kredita za poljoprivrednike početnike. Broj takvih novih kredita samo u 2016. godini popeo se na preko 9.200 što je dovelo do povećanja poljoprivredne proizvodnje u Rusiji", navela je u raspravi i hrvatska europarlamentarka Marijana Petir dodajući da se početkom krize 2014. uspjela izboriti za odštetu i pomoć za hrvatske proizvođače mandarina i jabuka naglašava. Međutim, to nije dovoljno.

"Naši proizvođači voća i povrća, kao i proizvođači mlijeka nužno trebaju pomoć Unije i mjere koje sada imamo su dobre, ali nisu dostatne. Stoga se zalažem za uspostavu Kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu kako bi pomogli poljoprivrednicima u ovakvim situacijama nestabilnosti na tržištu, ali i zbog klimatskih promjena koje uzimaju sve veći danak. Zbog spomenutih okolnosti hrvatski proizvođači mandarina, jabuka, ali i mlijeka posljednjih su godina pretrpjeli značajne gubitke dok su njihovi ruski partneri pronašli nove dobavljače", kazala je Petir.

Upozorila je i da su nakon uvođenja ruskog embarga cijene voća i povrća u Hrvatskoj znatno pale, a proizvođači koji su investirali u proizvodnju za rusko tržište u velikom su problemu jer moraju vraćati kredite, a nemaju kome prodati svoje proizvode.

Traže se nova tržišta za europske poljoprivrednike

Smatra kako je europske poljoprivrednike potrebno podržati kako bi našli nova tržišta za svoje proizvode i opstali do eventualnog povratka na rusko tržište, a za to im je potrebna financijska potpora iz EU. "Prema dostupnim informacijama o provedbi mjera povlačenja voća i povrća s tržišta, primijetila sam da pojedine države članice ne koriste novac koji im je odobren, te predlažem da se neiskorištena sredstva preusmjere onima koji za to imaju potrebe, poput Hrvatske", rekla je Petir.

Povjerenik Hogan podržao je inicijativu o formiranju Kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu te je rekao da ulaže napore kako bi za europske proizvode otvorio nova tržišta. Dodao je da u ove tri godine izdvojeno 490 milijuna eura kako bi se pomoglo proizvođačima voća i povrća zbog ruskog embarga te da je dodatnih 1,5 milijardi eura mobilizirano za poljoprivredu zbog krize.

Izvor: Ured zastupnice Petir

Foto: Bigstockphoto/Buppha Wut


Tagovi

Phil Hogan Ruski embargo Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)