Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glasna prodaja
  • 08.08.2016. 12:00

Zbog "lubenica, krumpira, lubenicaaa!" i u zatvor?

Preglasni lubeničari, prodavači krumpira i ostalih proizvoda mogu biti optuženi za remećenje javnog reda i mira!

Foto: bigstockphoto.com, blinow
  • 3.416
  • 169
  • 0

"Lubenica, lubenicaaa!" Oglašavanje lubeničara na ulicama gradova ovih dana ne izostaje.

Čak i na visokim temperaturama i vrelom asfaltu, lubeničari ne odustaju jer znaju da lubenica, pogotovo ohlađena, u ljetnim danima, kako kažu, "glavu spašava". A i nije da će ih biti još dugo s obzirom da se pojavljuju samo u ovom dijelu godine pa im je cilj prodati ih što prije, dok su još svježe ubrane.

Tako se nekad lubeničari rano probude pa krenu svojim kombijima sa razglasom koji "uši para" u prodaju ovih slatkih voćki. Ne izostaju ni kreativne parole poput: "Slađa i od prve ljubavi", ili "Med medeni, led ledeni!". Vrijeme je, kažu, godišnjih odmora pa su svježa jutra mnogima idealna za duže spavanje, no umiješao se na đakovačkim ulicama preglasni lubeničar i prekinuo san vrijednim spavačima, javlja Glas Slavonije.

Dio stanovnika đakovačkog Pazarišta na takvo je buđenje negodovao, a kažu, nije im pravo ni kada se galami u rano poslijepodne, kada mnogi odlaze na poslijepodnevni odmor nakon dolaska s posla i ručka.

Kazna za lubeničare?

Neki bi rekli da su glasni lubeničari, prodavači krumpira i ostalih dobara primjerci remećenja javnog reda i mira? U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, u njezinoj Službi za odnose s javnošću, kažu da jest, ovisno o glasnoći, intenzitetu i drugim elementima koji bi preglasnog lubeničara doveli u prekršaj. Takav prekršaj podliježe novčanoj kazni od 50 do 200 - njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana.

200 maraka ili zatvor

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, Članak 13.: "Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana." Zašto se novčana kazna za prekršaj remećenja javnog reda i mira iskazuje u njemačkim markama, koje su iz optjecaja maknute još 1. ožujka 2002.? Iz PU osječko-baranjske kažu kako je riječ o starom zakonu, još iz 1991.

Đakovčanima prekipjelo!

No, srećom, nijedan lubeničar još nije osuđen, iakoje prijava bilo. Tako je Grad Đakovo donio odluku protiv preglasnog oglašavanja prodaje voća, povrća, prikupljanja starih akumulatora i slično, po gradskim ulicama.

Foto: bigstockphoto.com, blinow61


Tagovi

Prodaja lubenica Kazne Preglasno oglašavanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."