Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaznena prijava
  • 06.03.2020. 10:15
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Zbog neslaganja s cijenom usluge, odbijao vratiti strojeve i dvije tone sjemena konoplje?

Što se dogodi kada dogovor o uslužnom obrađivanju zemljišta krene po zlu? U slučaju koji nam dolazi iz Pitomače - prijava zbog počinjenja kaznenog djela utaje. 

Foto: Depositphotos/stokkete (ilustracija)
  • 963
  • 65
  • 0

Što se dogodi kada dogovor o uslužnom obrađivanju zemljišta krene po zlu? U slučaju koji nam dolazi iz Pitomače - prijava zbog počinjenja kaznenog djela utaje. 

Kako navodi Policijska uprava virovitičko-podravska, 20. veljače u Policijsku postaju Pitomača, pristupili su 27-godišnjak i njegov 24-godišnji brat te podnijeli kaznenu prijavu protiv 40-godišnjaka, zbog počinjenja kaznenog djela utaje. 
 
"Četrdesetogodišnjaka su prijavili jer je sukladno prethodnom dogovoru s 27- godišnjakom uslužno obrađivao njihovo poljoprivredno zemljište tijekom 2019. godine, koristeći pritom priključne strojeve obojice braće. Nakon završenih radova, 40-godišnjak je 4 priključna stroja odvezao u svoje obiteljsko dvorište, koje je odbijao vratiti do dana prijave, isto kao i dvije tone sjemena industrijske konoplje, koje je 27-godišnjak kod istog pohranio na čuvanje. Razlog nevraćanja strojeva je što se 40-godišnjak ne slaže s cijenom za isporučenu uslugu te cijenom za predanu konoplju. Pričinjena materijalna šteta cijeni se na iznos od oko 195.000 kuna", pojašnjava policija.

Ispitivanje 40-godišnjaka, dodaju, obavljeno je 24. veljače nakon čega su od istog oduzeti poljoprivredni strojevi i sjeme konoplje koji su vraćeni vlasnicima. Slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Iz iste PU dolazi i vijest o lažnom prijavljanju kaznenog djela. Prema policijskom izvješću, još 26. studenoga  u jutarnjim satima, Policijsku postaju Virovitica, obavijestio je 49-godišnjak da su mu nepoznati počinitelji provalili u ostavu koja se nalazi u dvorištu obiteljske kuće na širem području Virovitice, gdje su po izjavi, otuđili dvije ručne brusilice, dvije kutne brusilice, ručnu tračnu brusilicu, set mehaničarskih ključeva, motornu pilu, te rezalicu za duhan koja je bila privremeno oduzeta od 49-godišnjaka i ostavljena na čuvanju zapečaćena službenim pečatom, dok su sa traktora u dvorištu otuđili kardan s kvačilom i priključnu poteznicu.

Nakon podnesene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja ODO Virovitica, policijski službenici su nastavili sa provođenjem kriminalističkog istraživanja vezano za okolnosti događaja.
 
Međutim, 24. veljače, policijski službenici Policijske postaje Virovitica su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, utvrdili postojanje osnove sumnje, kako je 49 -godišnjak sam inscenirao i lažno prijavio kazneno djelo teške krađe, kako bi skrivanjem predmeta koji služe u dokazivanju, odnosno rezalicu za duhan, spriječio i znatno otežao dokazivanje u postupku pred sudom, pri čemu je s rezalice skinuo službeni pečat postavljen od službene osobe radi njenog osiguranja. Navedene predmete, skrio je kod susjeda u podrum, koji su tamo i pronađeni.

Protiv njega slijedi posebno izvješće ODO Virovitica zbog počinjenih kaznenih djela; lažno prijavljivanje kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja kaznenog djela i skidanje i povreda službenog pečata i oznaka.


Tagovi

Kaznena prijava Policija Uslužna obrada Zadržao strojeve Zadržao sjeme konoplje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).