Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 28.07.2015. 15:00

Zbog neisplate potpora blokirali granični prijelaz!

Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su važnije cestovne pravce i pojedine granične prijelaze. Za sada najveći prosvjed vode poljoprivrednici Bosanske Posavine koji su blokirali granični prijelaz u Orašju, izlaz iz Odžaka prema Modriči i regionalnu cestu Orašje - Šamac kod mjesta Domaljevac.

Foto: depsoitphotos.com, werve
  • 717
  • 161
  • 0

Nakon niza pozitivnih vijesti o dozvolama za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, bh. farmeri su imali mnogo razloga za zadovoljstvo. Baš kao i ratari koji su sada u mogućnosti izvoziti neograničene količine krumpira, jer je BiH dobila dozvolu o izvozu krumpira na područje EU još krajem travnja.

Ipak poljoprivrednici još uvijek imaju razloga za nezadovoljstvo i ovaj put svoje su ogorčenje prosvjedima iskazali prema nadležnim institucijama, a glavni razlog je kašnjenje i neisplata ugovorenih potpora.

Prosvjede najavili prije dva tjedna

Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (FBiH) najavili su još prije dva tjedna da bi u ponedjeljak, 20. srpnja, mogli blokirati rad Vlade FBiH ukoliko ne bude postignut sporazum o isplati zaostalih potpora iz 2014. godine i dinamici isplate za tekuću godinu. Tada je predsjednik Saveza, Avdo Muslimović rekao da će posljednji put pokušati stupiti u vezu sa federalnom ministricom financija Jelkom Miličević, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i premijerom Fadilom Novalićem, kako bi postigli sporazum o ovom pitanju. No, očito u tom pokušaju nije uspio.

Neuspjeli sastanci

Kako od najavljenih sastanaka i dogovora predstavnika Saveza poljoprivrednika FBIH i odgovarajućih vladajućih struktura na razini Federacije BiH nije bilo ništa, pojedina udruženja i savezi su održali sastanke na nižim razinama vlasti, točnije, kantonima i kantonalnim vladama. Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKT) raspravljalo je na sjednici o izradi prijedloga programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2015. godini. Izraženo je nezadovoljstvo odnosom Vlade TK prema poljoprivrednicima, jer Vlada ne poštuje odluku kojom je predviđeno da se za potrebe poljoprivrede izdvaja 3.5% od poreznih primanja u budžetu.

Blokada ulica i graničnih prijelaza

Kao što se moglo i očekivati, nezadovoljstvo poljoprivrednika pretvorilo se u blokadu važnijih cestovnih pravaca i pojedinih graničnih prijelaza. Za sada najveći prosvjed vode poljoprivrednici Bosanske Posavine koji su 27.07.2015. blokirali granični prijelaz u Orašju, izlaz iz Odžaka prema Modriči i regionalnu cestu Orašje - Šamac kod mjesta Domaljevac. U Orašju je na ulici bilo blizu 100 traktora, na izlazu iz Odžaka 30-ak, dok je u Domaljevcu cestu blokiralo 10 traktora, potvrđeno je iz MUP-a Posavskog kantona.

Odluka o protestima donesena je na sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, a glavni razlog je kašnjenje uplate potpora iz 2012. godine. Također, njihovi zahtjevi podrazumijevaju početak isplate podsticaja za prošlu godinu, 2014. te rješenje za podsticaje iz 2012., naknadu šteta od poplava i početak ispravljanja Programa potpora za tekuću godinu u dijelu potpora za ratarsku proizvodnju.

Foto: depsoitphotos.com, werve


Tagovi

Traktori Blokada Poljoprivrednici Ratarska proizvodnja Odžak MUP Orašje Avdo Muslimović Domaljevac Prosvjedi Šemsudin Dedić Vlada FBiH Jelka Miličević Granični prijelazi Neisplata poticaja Fadil Novalić Novčane podrške Bosanska Posavina


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]