Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FIS sustav
  • 12.11.2022. 09:00

Zaživio novi FIS sustav i ePoljoprivreda? Kako do vjerodajnice za uporabu pesticida?

U funkciji je novi Fitosanitarni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede

Foto: Depositphotos/Nedomacki
  • 5.875
  • 345
  • 0

Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) izmijenjen je i unaprijeđen.

Kako je objavila Hrvatska agencija za poljoprivedu i hranu (HAPIH), sredstva za zaštitu bilja i dalje se mogu pregledno pretraživati, slično kao i u starom sustavu. Međutim, novi FIS donosi promjene vezane uz korištenje tih sredstava, održivu uporabu pesticida i iskaznice profesionalnih korisnika, savjetnika i distributera. 

"U skladu s načelima digitalizacije i olakšavanja poslovanja, novom će se moći pristupiti preko portala ePoljoprivreda", napominju dodajući da je pristup tom portalu jednostavno omogućen kroz sustav e-Građani.

ePoljoprivreda, naglašavaju svakom korisniku omogućuje sve elektroničke usluge koje nudi Ministarstvo poljoprivrede te će na njemu biti omogućeno i izdavanje vjerodajnica koje profesionalnim korisnicima, distributerima i savjetnicima omogućuju kupovinu i korištenje sredstava za zaštitu bilja. 

Dakle, kako smo i pisali, iskaznice koje su se do sada tražile neće više biti u upotrebi.

Sigurna primjena pesticida: Iskaznicu uskoro zamjenjuje elektronička vjerodajnica

"Sve izobrazbe o održivoj uporabi pesticida koje će se održati nakon 1. studenog 2022. godine neće naplaćivati izradu iskaznica, već samo trošak izobrazbe i održavanja ispita", navodi HAPIH.

Novi FIS, kažu dalje, uskoro bi trebao pružiti i neke druge mogućnosti koje bi svim njegovim krajnjim korisnicima mogle olakšati, pojednostaviti i digitalizirati poslovanje. Nadogradnja sustava planirana je postupno, u fazama, do kraja ove i od početka sljedeće godine.


Tagovi

FIS EPoljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Sredstva za zaštitu bilja Vjerodajnica Uporaba pesticida Novi portal


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]