Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FIS sustav
  • 28.10.2022. 10:30

Sigurna primjena pesticida: Iskaznicu uskoro zamjenjuje elektronička vjerodajnica

Više se neće naplaćivati izrada iskaznica već samo trošak izobrazbe o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida i održavanja ispita, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 4.784
  • 333
  • 1

S 1. siječnja 2023. godine planiran je prelazak na uporabu elektroničkih vjerodajnica te time više neće biti potrebe za izradom i posjedovanjem iskaznica kojima se dokazuje završena izobrazba o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida koji je stupio na snagu 23. travnja ove godine, uvodi se uporaba e-vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup Fitosanitarnom informacijskom sustavu te će se uvidom u FIS provjeravati statusi korisnika.

"U cilju koordiniranog prelaska s iskaznica na uporabu vjerodajnica, za edukacije o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida svih profesionalnih korisnika, distributera i savjetnika koje će se održati nakon 1. studenog 2022. godine, više se neće naplaćivati izrada iskaznica već samo trošak izobrazbe i održavanja ispita. Nakon tog datuma iskaznice se više neće izdavati", navode.

Iz Ministarstva napominju i da je Fitosanitarni informacijski sustav nadograđen.

U srijedu, 2. studenog provest će se migracija svih postojećih podataka u novi sustav te se mole svi korisnici da tog dana ne upisuju ništa u stari FIS, jer podaci koji budu uneseni nakon 31. listopada neće biti prebačeni u novi sustav koji će biti aktivan od 3. studenog. 

Pomor pčela aktualizirao pitanje pesticida - znat će se tko ih je i koje količine kupio?

Napominju i da do uspostave vjerodajnica svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici, kao i ovlašteni predavači, moraju imati iskaznicu koju Ministarstvo izdaje na temelju potvrde o završenoj izobrazbi. U slučaju da polaznici izobrazbe u nekom periodu do uspostave sustava vjerodajnica nemaju iskaznice, potvrdom će moći ostvariti svoje stečeno pravo na kupnju pesticida.


Tagovi

Pesticidi Izobrazba Vjerodajnica Iskaznice FIS sustav


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P