Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 19.10.2015. 13:30

Završeno poravnavanje računa za proizvodnu 2014.

Novac koji je uplaćen poljoprivrednicima na račune završno s prošlim tjednom, ne odnosi se na proizvodnu 2015. godinu, već je završeno poravnavanje računa za proizvodnu 2014.

  • 2.992
  • 361
  • 0

Slijedom upita korisnika izravnih plaćanja vezano za novac koji su prošli tjedan dobili na žiro račun, obavještavamo poljoprivrednike da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvršila poravnavanje računa, temeljem odobrenih isplata za proizvodnu 2014. godinu.

Obzirom da je 15. listopada 2015. godine završila financijska godina u EU, do tada je trebalo poravnati račune, što je i učinjeno. Po isplati i ovih posljednjih sredstava za 2014. godinu, Agencija je krenula s generiranjem Odluka o odobrenim i isplaćenim sredstvima izravne potpore za 2014. koje će do kraja mjeseca biti dostupne korisnicima na AGRONET-u.

U pripremi isplata predujma za 2015.

Dakle, novac koji je plaćen korisnicima završno s prošlim tjednom, ne odnosi se na proizvodnu 2015. godinu. Agencija za plaćanja, kako navode, upravo radi izračune i priprema isplatu predujma izravnih plaćanja za 2015. godinu. Više informacija o iznosima i vrstama potpore koje će se isplatiti u tekućoj godini imat ćemo krajem ovog mjeseca, kada ćemo obavijestiti korisnike potpora i medije.

Blokirani moraju otvoriti zaštićeni račun

Zbog isplate koja slijedi, ovom prilikom podsjećamo sve korisnike potpora čiji su računi pod ovrhom da su sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50 tisuća kuna oslobođena od ovrhe (čl. 141. Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način.

Otvaranje zaštićenog računa

Ako novac primaju na žiro račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima 311, tada otvaranje zaštićenog račun za primanje potpore moraju zatražiti u FINA-i. Zahtjev za otvaranje zaštićenog računa može se podnijeti u bilo kojoj poslovnici FINA-e u kojoj se popunjava obrazac Obavijest (iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona) koji se nalazi na web stranici Financijske agencije, a dostupan je i u svim poslovnicama FINA-e, kao i u prilogu ispod teksta.

Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima 11 tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.

I oni s računom moraju popuniti obrazac

Korisnik potpore (ovršenik) koji već ima otvoren zaštićeni račun, ali za neko drugo primanje ili naknadu izuzetu od ovrhe, također obvezno mora doći u FINA-u i popuniti obrazac Obavijesti za primanje po osnovi potpore sukladno Zakonu o poljoprivredi (Narodne novine br. 30/2015).

Podatke o oba računa potrebno je dostaviti regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema mjestu prebivališta korisnika, čim prije - kako bi im se sredstva mogla isplatiti u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.


Dokumenti


Tagovi

AGRONET Poravnavanje računa FINA Izravne potpore Isplata predujma APPRRR Agencija za plaćanja Predujam Žiro račun Obavijest


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.