Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.11.2008.

Završen otkup duhana u Podravini i Slavoniji

Primarna proizvodnja duhana ove je godine pretrpjela velike štete od tuče, koje su procijenjene na 28 milijuna kuna, jer je uništeno oko 1.000 tona duhana

  • 1.279
  • 62
  • 0

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završen je otkup ovogodišnjeg roda duhana tipa svijetla virginia, otkupljeno je 8.843 tone, što je za oko 250 tona više nego prošle godine, priopćeno je iz te tvrtke.

Otkup očekivanih količina duhana tipa burley, od oko 900 tona, je u tijeku i trebao bi završiti do 10. prosinca.

Primarna proizvodnja duhana ove je godine pretrpjela velike štete od tuče, koje su procijenjene na 28 milijuna kuna, jer je uništeno oko 1.000 tona duhana. Tako je umjesto očekivanog ukupnog uroda od oko 10.700 tona ostvaren urod od 9.700 tona duhana, navode iz Hrvatskih duhana.

Napominju kako su zadovoljni ukupnim rezultatima ovogodišnje proizvodnje zbog visoke kvalitete i prosječnog uroda od 2,2 tone duhana po hektaru.

Kako bi se donekle ublažile posljedice visokog rasta troškova u primarnoj proizvodnji duhana tvrtka je ove godine povećala svoju zaštitnu otkupnu cijenu i udvostručila naknadu za kvalitetu i sređenost duhana na otkupu.

Njihova zaštitna cijena za duhan ovogodišnjeg roda iznosila je u prosjeku 8,80 kuna za kilogram duhana, dok je lani bila 8,59 kuna.

Uz to, Hrvatski duhani ove godine isplatit će i prosječno jednu kunu za kilogram duhana kao naknadu za sređenost duhana na otkupu, što je dvostruko više nego u prošloj godini.
To je za tvrtku dodatni trošak od 8,8 milijuna kuna, naglašava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić.

U Hrvatskim duhanima u pripremi je niz mjera kojima će se nastojati pomoći proizvođačima kojima je tuča ove godine uništila duhan u polju, jer će iz osiguranja samo pokriti troškove proizvodnje. U pripremi je program reprogramiranja njihovih dugova, a dio članova iz njihovih obitelji zaposlit će se na određeno vrijeme u pogonima za obradu duhana. [Hina]