Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užas na farmi
  • 14.09.2021. 18:00
  • Njemačka

Zatvorio farmu, odselio i ostavio 250 svinja da uginu

Oko 250 svinja uginulo je na napuštenoj farmi čiji je vlasnik odselio 2018. godine. Njemačka policija istražuje kršenje Zakona o dobrobiti životinja.

Foto: Depositphotos/artursz
  • 1.009
  • 173
  • 0

Na napuštenoj farmi u njemačkoj pokrajini Donja Saska u okrugu Cloppenburg pronađeno je preko dvije stotine uginulih svinja. "Trupove životinja pronašli su naši službenici nakon dojave grđana", kazala je glasnogovornica tamošnje policijske uprave.

Stručnjaci iz veterinarskog ureda morali su prebrojati lubanje životinja čije se tijelo već raspalo, a otkrili su da je riječ o oko 250 svinja. Prema medijima, nije jasno zašto ih je stočar ostavio na milost i nemilost kada je 2018. odlučio zatvoriti farmu i napustiti mjesto boravka. Kako piše NDR, on trenutno živi na području Oldenburga.

Iz veterinarskog su ureda kazali kako oni ne mogu kontrolirati svih sedam tisuća vlasnika stoke u njihovom okrugu, a kao primjer su naveli da je prošle godine pregledamo samo 140 od ukupno dvije tisuće svinjogojskih farmi.

Njemački ured za zaštitu životinja optužuje vlasti za neuspjeh rekavši da će ovakvih slučajeva biti dokle god nema dovoljno kontrola.

Ostaje pitanje - kako nitko od građana iz okolice nije ranije primijetio da o stoci nitko ne brine.

Nije ovo jedini takav slučaj u EU

Slična se situacija dogodila i u Francuskoj kada su svijetom kružile snimke uginulih svinja i njihovih leševa po kojima mile štakori. Naime, u blizini Saint-Brieuca pronađeno je desetak uginulih životinja koje je također napustio njihov vlasnik.

Vjerujemo kako će mjere za dobrobiti životinja koje se uvode na razini Europske unije spriječiti mogućnost ovakvih slučajeva mučenja. Jedan od posljednjih prijedloga uključuje zabranu kaveznog uzgoja koji bi se od 2027. mogao postupno ukidati.

Postupni prestanak njihove upotrebe trebao bi se temeljiti na pristupu ovisno o vrsti, a koji bi uzeo u obzir njihove karakteristike te osigurao da sve imaju sustave za smještaj koji odgovaraju njihovim potrebama. Prije bilo kakvih zakonskih promjena, poljoprivrednici i uzgajivači stoke trebaju imati dovoljno dugo prijelazno razdoblje i odgovarajuću potporu.


Tagovi

Njemačka Farma svinja Uginule svinje Trupovi Neodgovoran vlasnik Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]