Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 10.06.2016. 09:45

Zastupnici protiv GMO kukuruza i karanfila!

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su podnijeli prigovor na odobrenje GMO kukuruza i karanfila.

Foto: endomotion/bigstockphoto.com
  • 807
  • 90
  • 0

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnici, među kojima i hrvatska zastupnica Marijana Petir, su ponovo većinom glasova podržali prigovore na odobrenje Komisije za dvije GMO sorte.

Zastupnici su podnijeli prigovor na odobrenje GMO kukuruza Bt11 x MIR162 x MIR604 x GA21, između ostalog i zbog toga što nova sorta eksprimira protein koji uzrokuje toleranciju na herbicide s glifosatom, što znači da svoju prednost na tržištu ostvaruje tek u kombinaciji s primjenom herbicida na bazi aktivne tvari glifosata.

Veći rizik za oboljenje poljoprivrednika

Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja djeluje kao agencija Svjetske zdravstvene organizacije specijalizirana za rak, smjestila je 20. ožujka 2015. godine glifosat u kategoriju tvari koje su vjerojatno kancerogene za čovjeka, zbog većeg rizika od oboljenja poljoprivrednika koji su izloženi tom pesticidu.

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju kako navedeno odobrenje provedbene odluke Komisije prekoračuje provedbene ovlasti predviđene Uredbom (EZ) br. 1829/2003 Europskoga parlamenta i Vijeća od 22. rujna 2003. godine o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje te traže od Komisije da povuče svoj nacrt provedbene odluke.

Prigovor i protiv GMO karanfila

Također, zastupnici su podnijeli prigovor na odobrenje stavljanja na tržište genetski modificiranog karanfila (Dianthus caryophyllus L. linije SHD-27531-4) iz više razloga, među kojima se nalaze i razlozi vezani uz zaštitu biološke raznolikosti uslijed nekontroliranog širenja peludi.

Nužno doraditi postojeće zakonodavstvo EU te omogućiti državama članicama da samostalno i slobodno odlučuju žele li dozvoliti GMO!

Naime, unakrsno oprašivanje biljaka roda Dianthus spp. u prirodi odvija uz pomoć kukaca oprašivača, osobito kukaca reda Lepidoptera (leptiri), koji imaju dovoljno dugačko rilce kojim mogu doprijeti do nektarija na dnu cvijeta. Budući da EFSA-ino povjerenstvo za GMO smatra da se moguće širenje peludi genetski modificiranog karanfila SHD-27531-4 preko kukaca reda Lepidoptera na divlje vrste roda Dianthus ne može isključiti, zastupnici su zaključili kako je i u ovom slučaju navedeno odobrenje provedbene odluke Komisije prekoračuje provedbene ovlasti predviđene Uredbom (EZ) br. 1829/2003 te i za ovu sortu traže od Komisije da povuče svoj nacrt provedbene odluke.

Nužno doraditi zakonodavstvo

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo izraženim većinskim stavom u Europskom parlamentu. "Uzastopno pozitivno glasovanje za prigovore na odobrenja GMO-a, ali i jasan stav nacionalnih delegacija dokazuje kako je nužno doraditi postojeće zakonodavstvo EU po tom pitanju te omogućiti državama članicama da bez suvišnog administriranja i obrazlaganja samostalno i slobodno odlučuju žele li dozvoliti GMO na svom području ili ne", ističe Petir.

Foto: endomotion/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

GMO Petir Europski parlament Kukuruz Karanfil


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]