• Krunoslav Karalić
  • 04.03.2017. 09:00

Zastoji pri isplati potpora su tehničke prirode

"Radimo na čitavom nizu zakonskih rješenja u segmentu organizacije tržišta. U proteklih 20 godina tu nije bilo značajnih pomaka, a to i je najveća prepreka proizvodnji."

  • 12.554
  • 1.265
  • 0

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Krunoslav Karalić prisustvovao je otvaranju 24. Osječkog proljetnog sajma na Pampasu.

Prilikom svog posjeta pružio nam je uvid u pregled rada Ministarstva poljoprivrede od početka do danas, posebno što se tiče regulacije tržišta, a upitali smo ga i o isplati izravnih plaćanja.

Po prvi puta uređeni odnosi na tržištu RH, Zakon u završnoj fazi

"Vrlo intenzivno radimo na donošenju Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, a do kraja ožujka će biti upućen Vladi u proceduru donošenja", najavio je. Zakon bi po prvi puta trebao urediti odnose na tržištu. Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u Zakon o javnoj nabavi uvršten je i amandman o kratkim lancima opskrbe koji će prednost dati plasmanu lokalnih proizvoda veće svježine i nižih troškova transporta, naglasio je.

Zaustavit će se zloupotreba dominantne pregovaračke pozicije u lancu opskrbe hranom.

Najugroženiji sektor mlijeka uskoro pod nadzorom

Radi se i na tri Pravilnika koji se tiču kvalitete mlijeka, ali i reorganizaciji inspekcijskih službi, poručio je. "Riječ je o Pravilniku o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka, Pravilniku o sastavu svježeg i sirovog mlijeka te Pravilniku o tržnim standardima konzumnog mlijeka."

APPRRR odgovara: Što je od potpora isplaćeno?

Što se tiče organizacije inspekcijskih službi u segmentu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ima mjesta za poboljšanja vezano za koordinaciju istih, naglasio je Karalić.

"Hrvatska poljoprivredna agencija kao potporna instituacija Ministarstva poljoprivrede organizira sustav certifikacije Proizvodi hrvatskih farmi i tim povodom organiziramo manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi diljem Hrvatske, a sljedeći tjedan i u Osijeku te tako radimo na promociji domaćih proizvoda."

Zastoj pri isplati potpora

"Velika većina izravnih plaćanja isplaćena je tijekom veljače i taj postupak se dovršava, isplatit ćemo 1.4 milijarde kuna. To je bitno ranije u odnosu na prošlu godinu, a zakonski rok isplate je 30. lipnja. Podsjećam, prošle godine u 11. mjesecu isplaćen je i predujam od 806 milijuna kuna.

U drugom dijelu isplate, koja će biti u travnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna. Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna.

Zastoji koji se događaju pri isplatama potpora nastaju uslijed problema informatičkog karaktera pri sustavu APPRR i takve tehničke pogreške nastojimo što prije riješiti. Moguće je da i u travnju bude takvih problema, no sve će se isplatiti na vrijeme."


Tagovi

Krunoslav Karalić Osječki sajam Isplata potpora Andrej Plenković Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."