Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovske biljke
  • 12.05.2023. 07:30

Zašto za neku biljku kažemo da je korov?

Njihovo djelovanje može biti negativno, ali imaju i prednosti zbog kojih je poželjno njihovo prisustvo

Foto: Depositphotos/aallm
  • 508
  • 73
  • 0

Što je to zbog čega neku biljku nazivamo korovom? Kad vidimo prirodnu livadu nikada nećemo reći da je neka vrsta korov, jer je to njeno prirodno stanište. Međutim, kada vidimo papriku kako raste u usjevu pšenice označit ćemo ju kao korov.

I loši i dobri

Na osnovi toga možemo reći da su korovske biljke sve one koje ometaju rast naših uzgajanih kultura, koje se s njima natječu za hranu, vodu, prostor i svjetlost. Djeluju na smanjenje prinosa, ali i na pojavu biljnih bolesti i napad štetnika. Možemo reći da su to biljke koje nismo zasadili, koje su nikle na "pogrešnom" mjestu i da se odlikuju jakim kompeticijskim osobinama, brzo rastu i razvijaju se. Još jedna njihova karakteristika je što se brzo šire i zauzimaju prostor.

Njihovo sjeme se odlikuje dormantnošću ili sposobnošću da ostane vitalno dug niz godina i čim se stvore povoljni uvjeti za klijanje i nicanje. Stvaraju velike količine sjemena koje se širi na različite načine, pomoću ptica, vjetra, ljudi, kukaca, poljoprivrednih strojeva, vode.

Da njihovo djelovanje nije samo negativno pokazuju nam tako što pokrivaju površinu zemljišta. Često su indikatori, jer nam pokazuju u kakvom je stanju tlo, koji štetnici su prisutni ili bolesti.

Indikatori zemljišta: Pomoću korova odredite tip tla

Mogu popravljati strukturu zemljišta rahleći ga, povećavaju vodni i zračni kapacitet. Neke vrste obogaćuju sadržaj biljnih hraniva, jer imaju sposobnost fiksacije dušika ili crpe hraniva iz dubljih slojeva (gavez doprema kalij na površinu).

Koristan gavez (Foto: Bigstock/Ruud Morijn)

Širokolisni i uskolisni korovi

Sve korove možemo podijeliti na širokolisne i uskolisne koji mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji.

Širokolisni su prepoznatljivi što prilikom nicanja formiraju dva listića, imaju široke listove, a lisna nervatura je mrežasta. Karakteristični predstavnici ove grupe su: ambrozija, loboda, maslačak, mišjakinja, bokvice (trputci), djeteline, dvornici, osjak, slak, broćika (priljepača), čičak, kupina i druge.

Za uskolisne, travne korove je karakteristično da imaju uske listove s paralelnom nervaturom, kada niču formiraju jedan listić, listovi su uži i duži. Jednom riječju radi se o travama kao što su pirika, sirak, koštan, livadarka, pahovka, slakoperke.

U narednom razdoblju više ćemo se posvetiti pojedinim vrstama, njihovom djelovanju i suzbijanju. 


Tagovi

Korov Korovske biljke Uskolisni korov Širokolisni korov Sjeme korova Indikatori tla Travni korovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]