Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 21.08.2020. 12:00

Zašto je važno znati tko je koliko potpora dobio?

Obradili smo podatke Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o isplaćenim potporama za 2018. i 2019. godinu, po županijama, mjestima, korisnicima, iznosima, fondovima i mjerama. Evo i zašto smo to radili.

Foto: Depostiphotos/bloomua/mcerovac
  • 4.573
  • 344
  • 1

Samo je prethodne godine kroz sustav potpora u agraru isplaćeno više od 5.8 milijardi kuna na račune poljoprivrednika, ali i brojnih drugih - općina, županija, agencija pa i samog Ministarstva poljoprivrede. 

Kroz više od 379 tisuća pojedinačnih isplata iz danas terminološki popularnih tzv. omotnica - izravnih plaćanja (EAGF), sredstava za ruralni razvoj (EAFRD), fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) pa sve do raznih specifičnih nacionalnih potpora (NP).

Klikni i pretraži Isplaćene potpore 2019

Sve njih već niz godina Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u raznim oblicima objavljuje kroz popis korisnika potpora, a mi ga na Agroklubu pokušavamo približiti zainteresiranima.

A zašto to radimo? Razloga je više.

To su naša izdvajanja

Prije svega jer je riječ o našem novcu, sredstvima koje smo svi mi, porezni obveznici, uplaćivali i uplaćujemo u nacionalne proračune, a da bi dio istih otišao prema zajedničkoj EU blagajni odakle se opet dijelom vratio nazad - u ovom slučaju na ime Zajedničke poljoprivredne politike. Pogrešno je shvaćati da je to EU novac, jer je riječ o našim izdvajanjima, a koja su namijenjena očuvanju i razvoju proizvodnje hrane, okoliša i poljoprivrednika.

To je naš novac. Mi vjerujemo da trošenje zajedničkog novca mora biti transparentno. 

Informacija kao temelj boljeg društva 

Dodatno, podatak uvijek ima vrijednost, pogotovo ako se obradi na potreban način te koristi za planiranje i kreiranje odluka. Pouzdano znamo da brojni dionici današnjeg tržišta iz naših alata pretrage i grafičkih prikaza Isplaćenih potpora izvlače zaključke i rade analizu tržišta u svrhu ostvarenja prihoda.

Drago nam je da je tome tako, jer vjerujemo da agrar može ići naprijed samo ako se buduće odluke budu donosile na temelju provjerenih i točnih informacija. 

Izgradnja društva na istini i jasnim odnosima preduvjet je njegovog zdravog razvoja.

Skraćivanje puta informacije

Kao treće, ali ne manje važno, prisutan je i moment interesa javnosti. Nije tu riječ samo o pukom zadovoljavanju znatiželje, već kreiranju platforme za sve poljoprivrednike, ali i medijske djelatnike i današnje donositelje odluka, koji tu, na jednom mjestu u kratkom roku, mogu dobiti informaciju. Bez barijera, bez posebnih programa i bez specifičnih znanja.  

Skraćivanje puta do nje i olakšavanje, baš kao i kraćenje lanca opskrbe hranom, ima za cilj kreiranje boljeg okruženja za samu bazu - domaću poljoprivredu budućnost. 

Tko je dobio koliko poticaja u prošloj godini?

Ispred Vas su obrađeni podatci o isplaćenim potporama za 2018 i 2019. godinu, po županijama, mjestima, gospodarstvima/tvrtkama/korisnicima, iznosima, fondovima i mjerama. 

Kreirani su s puno pažnje i u dobroj vjeri, a Vi ih slobodno koristite besplatno i na vlastitu odgovornost.


Tagovi

Isplata potpora 2018 2019 Transparentnost Zajednička poljoprivredna politika Alat Analiza


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰