Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi u poljoprivredi
  • 27.05.2018. 09:00

Zašto hrvatski poljoprivrednici još uvijek nisu zainteresirani za primjenu novih tehnologija?

Gordan Jurišić kaže da hrvatski poljoprivrednici još uvijek nisu zainteresirani za primjenu novih tehnologija koje im u mnogočemu mogu olakšati praćenje usjeva, ali i smanjenje troškova. Zašto je tome tako?

Foto: Youtube/screenshot
  • 2.507
  • 239
  • 0

Tehnologija iz dana u dan napreduje sve brže, kako u automobilskoj industriji i informatici tako i u poljoprivredi. Prema riječima stručnjaka za nove tehnologije Gordana Jurišića, jedna od najbrže rastućih primjena u poljoprivredi je upotreba dronova

"Analiza snimaka i konkretne produkcije nekakvih rezultata, mogu poljoprivrednicima pomoći da proizvode više, bolje, s manje resursa", rekao je Jurišić. 

Jedan od primjera kako dronovi povećavaju prinos i skraćuju vrijeme je na prihranama. "Na temelju snimaka cjelovitih parcela i biljaka koje na njima rastu, produciraju se različite karte prihrana, jednostavno da se gnojivo bolje iskoristi, a da se ne troši uludo na biljke koje nemaju potencijala za rast. Znači razbijamo jedno polje na puno manjih cjelina i upravljamo s njima učinkovitije", ističe Jurišić. 

Prema riječima našeg sugovornika, očekuje se sve brži rast primjene umjetne inteligencije u poljoprivredi. "To je definitivno tehnologija budućnosti, jer računala i njihova moć postaje gotovo neograničena i mogu doći do zaključaka do koji ljudi danas ne mogu doći", rekao je Jurišić. 

Upotreba dronova vodi do smanjenja troškova u proizvodnji

Jurišić kaže da hrvatski poljoprivrednici još uvijek nisu zainteresirani za primjenu novih tehnologija koje im u mnogočemu mogu olakšati praćenje usjeva, ali i smanjenje troškova.  

"U različitim segmentima događaju se različite stvari, nije da čovjek, ako se bavi ratarstvom, mora pratiti ono što se događa u stočarstvu. Slična tehnologija prožima i jednu i drugu i treću industriju u samoj poljoprivredi, tako da mislim da je to dio onoga što svaki poljoprivrednik koji je poduzetnik zapravo mora pratiti", ističe Jurišić. 

Dronovi su primjenjivi u mnogim granama poljoprivrede. "U ratarstvu definitivno, povrtlarstvu, čak i u voćarstvu, zapravo u svim granama. Možda u nekima prije i brže nego u nekim drugim, jer postoje gotova rješenja, ali definitivno u sljedećih par godina očekujem da će se razviti konkretna i produktivnija rješenja u svim sektorima", zaključuje Jurišić.


Tagovi

Dronovi Bespilotne letjelice Poljoprivreda Precizna poljoprivreda Inovacije Tehnologija Troškovi Prihrana


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.