Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokve i bunari
  • 05.08.2022. 13:30

Započeo projekt obnove lokvi i bunara na Biokovu, Dinari, sjevernom Velebitu i Učki

Ovi ekosustavi zbog dugogodišnjeg neodržavanja i neadekvatnog korištenja danas su velikim dijelom gotovo posve zapušteni.

Foto: Udruga BIOM
  • 1.195
  • 304
  • 0

Započela je provedba novog projekta za obnovu lokvi i bunara na hrvatskim krškim planinama pod nazivom “Still Water Revival - Restoring and conserving still water ecosystems of Mediterranean karst mountains”, najavili su iz Udruge BIOM. 

Obnovljeni će biti slatkovodni ekosustavi na Biokovu, Dinari, sjevernom Velebitu i Učki, a sve kako bi se podržalo očuvanje bioraznolikosti, kao i ljudske aktivnosti na ovim područjima.

Projekt je vrijedan 664.910 eura, a financira se iz inicijative Donors’ Initiative For Mediterranean Freshwater Ecosystems. Partneri su Udruga 4 grada Dragodid, Javna ustanova Park prirode Biokovo, JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, JU Park prirode Učka, Hrvatske šume te Udruga Biom, a trajat će tri godine - do kraja ožujka 2025. godine.

Kako podsjećaju, ovi ekosustavi zbog dugogodišnjeg neodržavanja i neadekvatnog korištenja danas su velikim dijelom gotovo posve zapušteni.

Da lokve zbog nebrige nisu presušile, danas bi se lakše borili sa sušom

Gubitak lokvi i bunara utječe i na stočare jer otežava uvjete za držanje stoke na udaljenim područjima jer je voda kao presudan resurs sve nedostupnija.

"Osim što nedostatak vode uzrokuje nestanak stoke s planina, posljedično izostanak ispaše dovodi do sve brže sukcesije i zarastanja travnjaka čime ovo stanište nestaje te se time smanjuje bioraznolikost", upozoravaju. 

Između ostalog, u sklopu projekta bit će razvijen tzv. caretaker program kojim se želi potaknuti aktivnu uključenost lokalnih dionika u skrb nad vodenim tijelima na njihovom području. Tako će lokalne organizacije i škole s okolnog područja Dinare, Biokova, Velebita i Učke biti pozvane da se uključe u projekt. 

"Vodena tijela na krškim planinama nastala su i održavana su upravo zahvaljujući lokalnim zajednicama", zaključuju iz BIOM-a. 


Tagovi

Lokve Bunari Obnova Udruga BIOM Biokovo Dinara Sjeverni Velebit Učka Hrvatske šume Udruga Dragodid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]