Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola za poljoprivrednike
  • 06.08.2014. 11:20

Započelo školovanje hrvatskog sela

Jedan od presuđujućih faktora zasigurno je i činjenica da završetkom školovanja, poljoprivrednici dobivaju dodatne bodove pri natječajima za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Foto: depositphotos.com, DeborahKolb
  • 1.130
  • 160
  • 0

Iz straha da će, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, izgubiti prava na poljoprivredne poticaje, mnogi su poljoprivrednici krenuli na edukacije i ponovno se našli u školskim klupama. Za razliku od europskog, hrvatskom poljoprivredniku često nije dostupna mogućnost stalnog usavršavanja znanja i pohađanja edukacija o novoj mehanizaciji, novim sortama raznih kultura, novim, jačim i otpornijim pesticidima.

Polaznici raznih dobnih skupina

Prethodnih godina, najviše je polaznika bilo uključeno u sustav za stjecanje zvanja opći poljoprivredni tehničar, što je program koji sjedinjuje sve segmente poljoprivrede, osim šumarstva i fitofarmacije. Kada su u đakovačkom učilištu Mentor krenuli upisi, još 2012., najstariji polaznik bio je 1950. godište, odnosno 62 godine, a najmlađi 1994. godište, odnosno tada 17-godišnjak. Ipak, najveći broj polaznika u rasponu je od 1972. do 1982. godišta, navodi ravnatelj učilišta Milković za Glas Slavonije. Tada je to bila jedina ustanova u regiji s odobrenim poljoprivrednim programima, a danas, dvije godine poslije, u regiji ih ima barem desetak.

Razloga zašto se seljaci vraćaju u školske klupe ima mnogo, a jedan od glavnih faktora zasigurno je i činjenica da se završetkom školovanja dobivaju dodatni bodovi pri natječajima za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Upis polaznika najnovije generacije još nije započeo pa se ne može nagađati o brojkama za jesenski upis, ali vjeruje se da će odaziv za zanimanje opći poljoprivredni tehničar biti znatno manji, dok se nade polažu u školovanje fitofarmaceutskih tehničara, ali i farmaceutskih tehničara za humane ljekarne koje su postale pravi hit u Hrvatskoj.

Polaganje ispita za sigurno rukovanje pesticidima

Osim toga, učilište Mentor ove jeseni započinje i jedan novi program, a riječ je o akcijskom planu održive uporabe pesticida, tj. o polaganju ispita za sigurno rukovanje pesticidima. Svi poljoprivredni proizvođači, ukoliko planiraju i dalje kupovati, transportirati, distribuirati ili koristiti sredstva u zaštiti bilja, zakonski su obvezni položiti ove ispite zaključno sa 25. studenim 2015. godine.

Projekt započinje u rujnu i provodit će se na najmanje 50 lokacija u Hrvatskoj. Do sada je okupljeno više od 50 predavača ovlaštenih od Ministarstva poljoprivrede i trenutačno su u postupku sklapanja ugovora. U postupku je i rješavanje zahtjeva za izdavanje odobrenja o ovlaštenju institucije za provedbu izobrazbe. Još samo treba pričekati obrazac ispitnog testa i priručnik koji će uskoro propisati nadležno ministarstvo i edukacije mogu početi, najavljuju u učilištu.

O opsežnosti projekta dovoljno govori podatak da ispite za rukovanje pesticidima mora proći oko 150.000 poljoprivrednih proizvođača, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 120 milijuna kuna.

Foto: depositphotos.com, DeborahKolb


Tagovi

Edukacija poljoprivrednika Škola za poljoprivrednike Armando Milković Pučko otvoreno učilište Sigurno rukovanje pesticidima Akcijski plan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!