Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 02.09.2020. 11:40

Započela primjena novih pravila o čišćim i sigurnijim automobilima - na koga se odnosi?

Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a i učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora, poručuju iz EK.

Foto: Depositphotos/erix2005
  • 778
  • 279
  • 0

Započela je primjena Uredbe EU-a o homologaciji i nadzoru motornih vozila koja je donesena u svibnju 2018, stoji u priopćenju Europske komisije. Njen cilj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava i nadzora tržišta.

Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a te učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora.

Spomenuta Uredba se primjenjuje na motorna vozila kategorija M i N te njihove prikolice kategorije O koji su namijenjeni za upotrebu na javnim cestama, uključujući one koji su konstruirani i izrađeni u jednom stupnju ili više stupnjeva, na sustave, sastavne dijelove i zasebne tehničke jedinice te na dijelove i opremu koji su konstruirani i izrađeni za takva vozila i njihove prikolice. 

Između ostalih, ne primjenjuje se na vozilima za poljoprivredu i šumarstvo, a kako su definirana Uredbom (EU) br. 167/2013 Europskog parlamenta i Vijeća. 

Za kršenje zakona kazna i do 30.000 eura

"Europljani s pravom očekuju da će voziti najčišće i najsigurnije automobile. Za to su potrebne stroge kontrole onih koji se stavljaju na tržište i prometuju našim cestama. Drugi je preduvjet stvarna primjena pravila i nadzor na europskoj razini", izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

aCar: Novo električno vozilo namijenjeno i poljoprivrednicima

Dodao je da će zbog toga Komisija odsad moći provoditi kontrole ili provjere te u slučaju kršenja zakona pokrenuti opoziv vozila na razini EU-a i izricati novčane kazne u iznosu do 30.000 eura po automobilu.

"To je još jedan korak prema čišćoj i sigurnijoj mobilnosti, za što su u kontekstu krize potrebna još veća ulaganja u infrastrukturu i inovacije usmjerena na budućnost. Nastojimo obnoviti povjerenje potrošača i ujedno ojačati jedinstveno tržište te pomoći u izgradnji održivosti i globalne konkurentnosti europske automobilske industrije", zaključio je.

Među najvažnije elemente novih pravila EU-a ubrajaju se:

  • Neovisnost i kvaliteta ispitivanja prije stavljanja automobila na tržište: Kako bi stekle i zadržale svoje imenovanje u pojedinoj državi članici, tehničke službe zadužene za ispitivanje i preglede novih modela automobila prolaze strogi postupak ocjenjivanja koje provode neovisni kontrolori.
  • Kontrola automobila koji su već na tržištu: Od sada se od država članica zahtijeva da redovito provode barem najmanji broj ispitivanja na vozilima godišnje te one mogu poduzimati zaštitne mjere protiv nesuklađenih vozila na svojem državnom području i pritom ne moraju čekati da homologacijsko tijelo poduzme mjere.
  • Europski nadzor: Komisija sad može provjeravati vozila u laboratorijskim i u stvarnim, cestovnim uvjetima. Ako neki proizvođač prekrši homologacijske propise, npr. ako ugradi napravu za varanje na ispitivanju ili podnese lažnu izjavu, Komisija može naložiti opoziv vozila u cijeloj EU-u i nametnuti sankcije tom proizvođaču. Do danas su samo nacionalna tijela koja su homologirala automobil mogla uvesti takve mjere.

Komisija je osigurala dodatna sredstva za Zajednički istraživački centar (JRC), koji preuzima novu ulogu u nadzoru tržišta i ima dva najsuvremenija laboratorija za provođenje provjera.

Uredbu EU-a o homologaciji i nadzoru motornih vozila možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Europska komisija Automobili Nova Uredba Kontrola automobila Homologacija M kategorija N kategorija Prikolica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)