• EVUM Motor
  • 25.07.2020. 07:30

aCar: Novo električno vozilo namijenjeno i poljoprivrednicima

Tvrtka EVUM Motor iz Njemačke osmislila je robusno, učinkovito i svestrano električno vozilo koje može poslužiti u poljoprivredi, šumarstvu, nacionalnim parkovima i slično. Postiže brzinu od 70km/h, a električni pogon ga čini idealnim i za zatvorene prostore.

Foto: Facebook/Evum Motors GmbH
  • 978
  • 96
  • 0

Njemačka tvrtka EVUM Motors u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Münchenu je razvila višenamjenski kombi, nazvan aCar. Tijekom 2019. godine predstavljen je na nekoliko međunarodnih izložbi, a njegov prototip se testirao u Africi. Cilj ove tvrtke je bio stvoriti jednostavno, pouzdano i jeftino vozilo kojim se može lako upravljati i popravljati ga čak i kod kuće u garaži.

Čitav projekt je zapravo započeo 2013. godine, a prvi prototip izrađen je 2017. godine. Do danas se model dosta promijenio i sadrži više dodatnih mogućnosti. Novi model sada je spreman za serijsku proizvodnju.

Široka upotreba vozila

Vozilo ima kabinu za dvije osobe, a dugačko je 3,7 metara, široko 1,5 i visoko 2,1. Važan aspekt njegove proizvodnje je bilo je stvoriti ekološko prijevozno sredstvo čija cijena ne smije biti veća od 10.000 eura za afričke zemlje, a njegov izvoz mora biti što jednostavniji. Osim Afrike, tržište za njega bit će i južnoameričko, ali i Bliski Istok.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Proizvođači smatraju da će im glavni kupci biti lokalni poljoprivrednici, šumarska poduzeća, nacionalni parkovi, komunalne tvrtke i slično, a kako su objavili na svojoj web stranici u Europi već ima zainteresiranih kupaca od strane hortikulturalnih i komunalnih poduzeća. Oglašavaju aCar kao robusno, učinkovito i svestrano komercijalno vozilo za obrtnike ili prijevoz robe, vinograde ili vrtlare ali i turizam.

Ovisno o potrebama kupci mogu odabrati dizajn vozila pa tako postoje otvorene kabine, one s ceradama ali i zatvoreni dizajn koji može služiti za prijevoz tereta ili se mogu staviti dodatna sjedala za prijevoz ljudi.

Dodatnu energiju osigurava solarna ploča na kabini

Kotače pokreće električni motor koji može dosegnuti brzinu od 70 km/h dok je maksimalni domet s punjenjem 200 km. Dovoljno energije osigurava i solarna ploča postavljena na krovu kabine. Nosivost vozila je jedna tona i ima pogon na sva četiri kotača.

Važno je istaknuti i da ovo vozilo ne stvara lokalne emisije štetnih plinova, što ga čini idealnim za okoliš, a može se koristiti i u zatvorenim prostorima. Vanjska utičnica na vozilu od 230 V može napajati električne uređaje, primjerice kosilicu za travu ili trimer za živicu. Također se može koristiti za punjenje baterija električne opreme tijekom vožnje do sljedećeg zadatka.

aCar se proizvodi u Bayerbachu u blizini Ergoldsbacha u Donjoj Bavarskoj, a isporuke su predviđene za početak 2021. godine. Usluge će u početku biti dostupne samo u Bavarskoj i Baden-Württembergu, a cijena mu je oko 40.000 eura.

Više o vozilu pogledajte u videu:


Tagovi

ACar EVUM Motor Njemačka Električno vozilo


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.