Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinacija
  • 04.07.2023. 10:30

Započela oralna vakcinacija lisica - kućne ljubimce držite pod nadzorom

Pse i kućne ljubimce držite pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/jill@ghostbear.org
  • 491
  • 69
  • 0

Jučer je počela proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske s dvije lokacije aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, cilj joj je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status RH kao zemlje slobodne od ove bolesti.

Pazite na kućne ljubimce

Tijekom ove godine oralna vakcinacija provodi se na cijelom području zemlje, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje.

"Pozivamo građane da u dane provođenja te 30 dana nakon završetka, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom", upozoravaju.

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza, te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

Iz Ministarstva ističu da se radi o programu koji je uspješan primjer povlačenja sredstava iz EU, jer se isti od 2011. godine sufinancira sredstvima EU.

Mjere sigurnosti

Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris se može prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku, upozoravaju. Također, napominju da mamci nisu opasni za kućne ljubimce i namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće.

One koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem.

Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Ako je vanjski omot oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, više nije djelotvoran te se takav, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio, ističu iz Ministarstva.


Tagovi

Lisice Bjesnoća Oralna vakcinacija Cjepivo Ministarstvo poljoprivrede Kućni ljubimci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]