Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba protiv bjesnoće
  • 21.09.2022. 15:20

Započela je jesenska oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće

Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/hlavkom
  • 128
  • 31
  • 0

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, danas, 21. rujna, započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kampanja će, u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, trajati ukupno sedam dana tijekom kojih će se mamci distribuirati po području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

"Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH", napominju. 

Podsjećaju i da se ova kampanja provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje.

Oralna vakcinacija lisica provodi se od 2011. Rezultat tih aktivnosti, naglašavaju, jest da je posljednji slučaj bjesnoće životinja u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine te nam je 2021. godine Europska komisija dodijelila status zemlje slobodne od te zoonoze.

Za postizanje tog statusa, od 2011. do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 225 milijuna kuna, s tim da 75% sredstava podmiruje EK, a 25 posto troškova plaća se iz Državnog proračuna.


Tagovi

Oralna vakcinacija lisica Bjesnoća Jesenska kampanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]