Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 03.07.2014. 10:10

Zalihe soje niske, pad proizvodnje uljane repice!

EU je prošli tjedan potpisala ugovor o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, Georgijom i Moldavijom, a detalji se tek iščekuju.

Foto: depositphotos.com, gpointstudio
  • 574
  • 72
  • 0

Porasle prognoze zaliha žitarica u sezoni 2014./15.

Zadnje procjene Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC) podigle su prognozu uroda žitarica u sezoni 2014./15. za 12 Mt. S obzirom na povoljne vremenske uvjete, proizvodnja pšenice za područje EU povećana je za 2 Mt, dok u Indiji najavljuju povećanje od 1 Mt. Prognoza proizvodnje kukuruza u Kini porasla je za 5 Mt, a pšenice za 2 Mt. Iako su procjene tek blago porasle, finalni rezultati u vidu porasta zaliha žitarica su veliki.

Procjenjeno je kako Kanada trenutno ima 9.92 Mha poljoprivrednog područja na kojemu uzgaja žitarice, što je za 7 % manje od rekordne 2013. godine - ječam se uzgaja na 14 % manje područja, zob na 4 % manje, a usjeva kukuruza je čak 16 % manje. Naravno, i vlažan vremenski period je imao svoj utjecaj na takvu situaciju. Oborine su spriječile sjetvu na nekolicinu posljednjih hektara poljoprivrednih zemljišta, a kiša još uvijek stvara probleme u uzgoju u SAD-u i Ukrajini.

Tržište uljarica

Kvartalni izvještaj ukazuje na povećanu potražnju industrije proizvodnje i izvoza soje pa su tako zalihe soje do 1. lipnja najniže unazad 37 godina. IGC predviđa porast globalne proizvodnje soje za 6 % pa će tako ukupan urod iznositi 299.9 Mt. Na porast su najviše utjecale rekordna proizvodnja u SAD-u (veća za 10.5 % u odnosu na prošlu godinu) i Brazilu (veća za 5.7 %). No proizvodnja uljane repice bilježi pad od 3 %.

Tržište palminog ulja u Maleziji već dva tjedna bilježi pad zbog slabe izvozne potražnje te bi ovo mogao biti najveći gubitak unazad 2 godine. Indija, najveći svjetski uvoznik biljnog ulja, povećati će uvoz jestivog ulja u ovoj sezoni za 5.4 % zbog kasnih monsuna za koje se vjeruje da će imati negativan utjecaj na proizvodnju.

Očekuje se da će se izvoz nafte željezničkim prijevozom iz Zapadne Kanade u iduće 2 godine utrostručiti. Ako se to stvarno dogodi, izvoz nafte nadići će izvoz žitarica. Povećan željeznički izvoz nafte prošle zime donio je logističke probleme u izvozu žitarica, posebice u izvozu zobi, radi izrazito niskih temperatura.

EU je prošli tjedan potpisala ugovor o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, Georgijom i Moldavijom, a detalji se tek iščekuju.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
• * 1 Kt = 1.000 t
• **1 Mt = 1.000.000 t
• *** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, gpointstudio


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

IGC Pšenica Svjetsko tržište žitarica Uljarice Kanada Brazil Indija Ugovor o slobodnoj trgovini Izvoz nafte

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.