Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 26.10.2015. 17:30

Zakup državnog zemljišta u općini Udbina

Država daje u zakup gotovo tri tisuće hektara zemljišta na području ličko-senjske općine Udbina. Želite li biti jedan od zakupaca, dobro pročitajte propisane uvjete.

Foto: lika-online.com
  • 938
  • 61
  • 0

Na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je javni poziv za dodjelu zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Udbina u Ličko-senjskoj županiji. Poziv se odnosi na čak 167 proizvodno-tehnoloških cjelina, ukupne površine 2.765,8724 hektara, koje se nalaze u katastarskim općinama Bjelopolje, Bunić, Debelo Brdo, Jošan, Komić, Krbava, Kurjak, Mekinjar, Mutilić, Udbina i Visuć.

Dio površina je vodno dobro

Dio površina predstavljava javno vodno dobro te se može dati u zakup, pod posebnim uvjetima kojih se zakupac mora pridržavati. Primjerice, mora omogućiti uređenje vodotoka na ili uz zakupljenu parcelu, koje se obavlja putem programa tehničkog i gospodarskog održavanja vodotoka, vodnog dobra i vodnih građevina, a provode ga Hrvatske vode. Također, vodotoci koji se nalaze na zemljištu koje se daje u zakup, moraju se održavati u funkcionalnom stanju. Zakupnik ne smije obavljati nikakve preinake vodotoka, osim uz prethodno pribavljenu potrebnu dokumentaciju, niti će mu biti nadoknađena šteta koja eventualno može nastati kao posljedica djelovanja voda, kao ni šteta na usjevima nastala prilikom uređenja vodotoka u pojasu dužine tri metra od ruba vodotoka.

U zakup se daje i dio površina kroz koje se planira gradnja brza cesta

"Također, odabrani zakupac je dužan dio površine obrasle višegodišnjim raslinjem, iskrčiti u svrhu privođenja poljoprivrednoj proizvodnji na vlastiti trošak i to u u roku dvije godine od dana uvođenja u posjed. Ukoliko to ne napravi, ugovor će se raskinuti. Zakupnina se umanjuje razmjerno troškovima krčenja, a ako su oni veći od nje, zakupnik se oslobađa plaćanja zakupnine, te nema pravo na povrat razlike troškova krčenja. Drvnu masu koja ostane nakon krčenja poljoprivrednog zemljišta preuzimaju, transportiraju i njome raspolažu Hrvatske šume d.o.o. Dijelovi pet proizvodno-tehnoloških cjelina nalaze se na koridoru planirane državne brze ceste za koju je trasa istražena, a dijelovi dviju cjelina, na istome koridoru za koji trasa još nije istražena" poručuju iz agencije.

Zakup se daje na 50 godina

Zakupnina za prvu godinu plaća se u roku od 15 dana od dana uvođenja u posjed u visini razmjernoj razdoblju koje je preostalo do isteka godine, a za svaku sljedeću godinu, do kraja lipnja. Rok za dostavu ponude je 15 dana računajući od 23. listopada 2015.

Ponude se dostavljaju na adresu: Agencija za poljoprivredno zemljište, Zagreb, Ulica grada Vukovara 78, s naznakom: Javni poziv za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području Općine Udbina - ne otvarati.

Popunjeni obrasci Gospodarskog programa mogu se poslati i na e-mail: zakup@zemljiste.mps.hr Odluka o izboru najpovoljnije ponude bit će javno poznata. Javni poziv i obrazac Gospodarskog programa te svi prilozi potrebni za javljanje, nalaze se i ispod ovoga teksta.

Foto: lika-online.com


Dokumenti


Tagovi

Agencija Poljoprivredno zemljište Državno zemljište Zakup Udbina Ličko-senjska županija Bjelopolje Bunić Debelo Brdo Jošan Komić Krbava Kurjak Mekinjar Mutilić Visuć Hrvatske vode Hrvatske šume Gospodarski program Katastarska općina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić