Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta tla
  • 12.04.2021. 17:00

Zakopat će 2.000 pari gaća kako bi ispitali kvalitetu tla?

Što gaće budu imale više rupa, bit će to znak zdravog tla. Osim analize, cilj studije je istaknuti na koji način zemljištu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja.

Foto: YouTube/screenshot
  • 809
  • 152
  • 1

Sve za znanost - tako bi se ukratko mogao opisati projekt ispitivanja kvalitete tla u Švicarskoj. Ondje je državni istraživački institut, Agroscope, poslao po dva para pamučnih gaća dobrovoljcima diljem zemlje, kako bi sudjelovali u znanstvenoj studiji. 

Nakon određenog vremena analizirat će donje rublje kako bi saznali koliko su sitni organizmi razgradili tekstil. "To će biti pokazatelj kakvoće tla", izjavio je voditelj projekta, Marcel van der Heijden za dpa.

Naime, oba para trebaju biti zakopana isti dan i to u vrtove, livade i na polja. Prvi se vadi nakon mjesec dana, a drugi nakon dva mjeseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana, a što budu imale više rupa, bit će to znak zdravog tla.

Kaže da su slični eksperimenti provedeni u Kanadi, ali ne ovako opsežni. U svrhu ispitivanja ranije su se zakopavale vrećice čaja. Stoga će švicarski dobrovoljci za usporedbu zakopati i gaće i vrećice, a nakon toga će se uzeti uzorci tla kako bi se testirala pouzdanost nove, "gaćne" metode. 

Osim analize, cilj studije je istaknuti na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja. 

Ovaj se projekt provodi pod nazivom "Evidence Underpants", a stručnjaci naglašavaju da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje površinom dva i pol puta veće od Švicarske. Tvrde kako je na njima kasnije nemoguće bilo što uzgajati jer je tlo neplodno. 

A kako u praksi izgleda zakopavanje, pogledajte u videu: 


Tagovi

Kvaliteta tla Zakopavanje gaća Evidence Underpants Erozija Švicarska Upotreba gnojiva Agroscope


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P