Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tugomir Majdak
  • 09.01.2017. 13:30

Zakon o zemljištu imat ćemo prije ljeta

Majdak o skoroj promjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ugovornim odnosima s otkupljivačima mlijeka!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 5.349
  • 668
  • 0

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede osvrnuo se u emisiji HTV-a "Plodovi zemlje" na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i kvalitetnije iskorištenje Programa ruralnog razvoja.

Državni tajnik je ,uz ova dva prioriteta, govorio i o sljedećim prioritetima Ministarstva poljoprivrede za 2017. godinu: poboljšanje procedura i natječaja za ruralni razvoj, mjere za razvoj stočarstva s posebnim naglaskom na poboljšanje stanja proizvođača mlijeka, izmjena zakona o javnoj nabavi koja će voditi brigu o domaćim poljoprivrednim proizvodima te Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse.

Zakon o zemljištu prije ljeta

Da je postojeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu nekvalitetan, potvrdio je Majdak i dodao da je nova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zacrtalo prioritete donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će biti i donesen u drugom kvartalu ove godine.

"U novom zakonu naglasak će prvenstveno biti na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima, na domicilnost, što često traže poljoprivrednici, prioritetno će se tretirati mladi poljoprivrednici. Promijenjena je i uredba o vrednovanju gospodarskog programa, temeljem koje prije nisu bili u prioritetnom položaju domaći poljoprivrednici, a što će novi zakon promijeniti.

Izgubili pravo obrade zemlje

Širom Hrvatske imamo bezbroj primjera za to, gdje su upravo domaći poljoprivrednici, koji su bili u dugogodišnjem zakupu, putem natječaja kojeg je raspisala Agencija za poljoprivredno zemljište izgubili mogućnost daljnje proizvodnje na tim površinama na kojima su zadnjih desetak godina radili", kazao je Majdak.

Lokalna uprava najbolje zna tko su aktivni poljoprivrednici

Majdak tvrdi da jedinice lokalne uprave i samouprave najbolje znaju što se na određenom području događa, tko proizvodi i tko zaista je aktivni poljoprivrednik, stoga je i najpravednije da one donose odluke i provode zakonsku proceduru sukladno novom zakonu.

Do kraja siječnja ugovori za investicije

Pri kraju je, kaže Majdak obrada prijava za dva sektorska natječaja, što znači da u okviru operacije 4.1.1. tako da će do kraja siječnja poljoprivrednici dobiti odluke i potpisati ugovore.

"Ministarstvo u cilju iskoristivosti ruralnog razvoja namjerava pojednostaviti procedure u Agenciji za plaćanje da se ubrza obrada prijava, tu su pomaci učinjeni, objavit će se sektorski natječaji kako bi se ulagalo u ono što je potrebno hrvatskoj poljoprivredi s čim bi se krenulo i u bolje iskorištenje europskih sredstava u okviru ruralnog razvoja, prioritetno prema mjerama koje za to imaju najveće potrebe na terenu", kazao je Tugomir Majdak.

Pokrenut Savjet za mlijeko

Na pitanje kako gleda na stanje u mljekarstvu, odgovara da je uz što veću iskoristivost EU sredstava, kako u okviru ruralnog razvoja tako i po pitanju izravnih plaćanja, briga usmjerena prema stočarskom sektoru, odnosno najpogođenijem dijelu - proizvođačima mlijeka, "tako da smo ponovno pokrenuli Savjet za mlijeko što znači da smo u kratkoročnom razdoblju postavili određene zajedničke ciljeve."

Ministarstvo poljoprivrede će donijeti i dva pravilnika do početka ožujka ove godine. Tu je pravilnik o kakvoći svježeg i sirovog mlijeka i pravilnik o ugovornim odnosima.

Treba spomenuti i da je u Zakonu o javnoj nabavi Ministarstvo poljoprivrede uspjelo ugraditi članak koji potiče kratke lance opskrbe, a naglasak je na svježini proizvoda, što će domaći proizvod staviti na prvo mjesto.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Tugomir Majdak Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰