• Javno savjetovanje
  • 06.02.2019. 16:30

Zakon o zaštiti životinja i uredba EU o zaštiti životinja - što je novo?

Otvoreno je savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti životinja te za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 131
  • 16
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je otvoreno je nova javna savjetovanja. 

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti životinja, s konačnim prijedlogom zakona

Kako objašnjavaju, Nacionalnim programom reformi za 2018. godinu, utvrđene su mjere za jačanje konkurentnosti gospodarstva i unaprjeđenje poslovnog okruženja (mjera 4.1. i 4.1.1.) te s njima u vezi mjera "Objedinjavanje gospodarskih inspekcija“, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova, koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave, u konkretnom slučaju inspekcijskih poslova koje obavlja Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Obzirom da inspekcijske poslove u području zaštite životinja od 1. travnja 2019. godine preuzima Državni inspektorat, potrebno je izmijeniti odredbu Zakona o zaštiti životinja („Narodne novine“ br. 102/17), a koja se odnosi na poslove obavljanja inspekcijskog nadzora nad provedbom ovoga Zakona.

Otvoreno je i Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja, s konačnim prijedlogom zakona

Naime, Nacionalnim programom reformi za 2018. godinu, utvrđene su mjere za jačanje konkurentnosti gospodarstva i unaprjeđenje poslovnog okruženja (mjera 4.1. i 4.1.1.) te s njima u vezi mjera "Objedinjavanje gospodarskih inspekcija“, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova, koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave, u konkretnom slučaju inspekcijskih poslova koje obavlja Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. Obzirom da inspekcijske poslove u području zaštite životinja od 1. travnja 2019. godine preuzima Državni inspektorat, potrebno je izmijeniti odredbe Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja („Narodne novine“ br. 125/13, 14/14 i 92/14), a koja se odnosi na poslove obavljanja inspekcijskog nadzora nad provedbom ovoga Zakona.

Savjetovanja su otvorena do: 20.2.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Javno savjetovanje Zaštita životinja Zakon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi