Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 09.02.2009.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu krši ustavna prava

Kaštelanska udruga podiže ustavnu tužbu protiv zakona o poljoprivrednom zemljištu

  • 2.020
  • 100
  • 0

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana koja je održana u prepunom Katoličkom domu u Kaštel Novom usvojen je prijedlog za podnošenje ustavne tužbe protiv novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zaključak je jednoglasno donesen, jer u udruzi drže da je zakon protivan Ustavu, te da se njime krše ustavna i ljudska prava građana.

- Na udaru je gotovo 90 posto bespravnih graditelja, u pravilu slabijeg imovnog stanja koji nisu imali sreću da im zemljište bude proglašeno građevnim, prije 24. prosinca 2008. godine. Njima će se kod eventualnog proširenja građevinskih zona kao pretpostavka legalizacije objekata naplaćivati stotinu puta veći iznos od naknade za prenamjenu zemljišta u odnosu na one čije je zemljište bilo građevno. U Kaštelima, gdje je prosječna cijena metra kvadratnoga građevinskog zemljišta 120 eura, prvi navedeni platili bi za svaki metar kvadratni punu cijenu (120 eura), a ovi drugi platili bi od jedan do pet eura - izjavio je na Skupštini predsjednik Udruge Bogdan Pensa.

Gotovo sve odredbe koje se u novom zakonu odnose na poljoprivredno zemljište na privatnom vlasništvu znače kršenje Ustavom zajamčenog prava vlasništva i raspolaganja, tvrdi Pensa, ističući nametanje obveze obrađivanja i korištenja zemljišta u poljoprivredne svrhe, bez obzira ima li od toga koristi.

Ako samo jednu godinu preskočimo obradu, zaprijećene su nam kazne od 500 do 15.000 kuna ili prisilno oduzimanje i davanje u najam drugim osobama, uz mogućnost da sami objavimo namjeru prodaje ili davanje u najam, naglasio je. Vlasnik zemljišta nema nikakvo pravo utjecaja na odabir kupca ili zakupoprimca, već je to isključivo pravo općine koja to zemljište javno oglašava i odabire kupce prema prioritetu.

- U ovome vidimo državnu intervenciju i poticanje masovne prodaje zemljišta, valjda s ciljem da se na pravi način omogući svim sumnjivim stjecateljima novca, u doba krize, ulaganje u nekretnine - upozorava Pensa. Predsjendištvo Udruge odlučilo je osnovati svoju nezavisnu listu za sljedeće lokalne izbore.

Autor: Jakov Žarko


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Zakon Poljoprivredno zemljište