Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 18.02.2018. 10:30

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je usvojen, no i dalje se oko njega lome koplja

Kakav je vaš stav o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu?

  • 2.259
  • 224
  • 0

Usvojen je u Saboru Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je izazvao priličnu buru u redovima poljoprivrednika. Usvojeni su i pojedini amandmani oporbenih stranaka (HSS, Živi zid) čiji su se članovi oko spornih odredbi sastali s čelnicima Udruge OPG-a Hrvatske Život, međutim, Zakonom u HSS-u i dalje nisu zadovoljni. 

"Uvažili ste neke dijelove naših amandmana i ugradili ih u Zakon, ali najvažniji dio, onaj koji se odnosi na OPG-ove i njihov opstanak na nemilosrdnom EU poljoprivrednom tržištu, niste. Reda u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem neće biti dok evidencije u katastru i arkodu ne budu identične. Druga najlošija odredba Zakona je stavljanje u isti rang OPG-a s malim poduzećem koje u našim poljoprivredno-gospodarskim uvjetima nije malo jer može zapošljavati  do 50 ljudi  i imati bruto prihod do 10 milijuna €. OPG-ovi i stočari koji čuvaju naš ruralni prostor s takvima se neće moći boriti, posebice kada se zna da će ministar sam donositi pravilnik bez javne rasprave.

Sabor rekao "da" Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Zemlju će dobiti poduzeća, a ne OPG-ovi. Takav način odlučivanja i dodjele zemlje proizvesti će još više blokiranih, a i danas su velika većina blokiranih upravo OPG-ovi. Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva u takvim uvjetima nemaju šansu. Jedina šansa, prilika  koju će dobiti je jednosmjerna autobusna karta za zapadnu Europu", rekao je zastupnik Davor Vlaović

Zakonom, smatra, ne dopušta se općinama donošenje odluka o načinu raspolaganja, u dovoljnoj mjeri. Jedinice lokalne samouprave također trebaju dobiti veći dio prihoda prihodovanih od prodaje, koncesije, zakupa ili prenamjene poljoprivrednog zemljišta  ta sredstva će ulagati u razvoj ruralnog prostora. 

Podsjećamo, ministar Tomislav Tolušić je naglasio: "Uveli smo mehanizme kontrole kako bismo osigurali pravičnu podjelu zemlje i spriječili sve ono negativno što je mučilo poljoprivrednike u lokalnog zajednici. Nema šerifa, nema nedodirljivih, nema zaslužnijih, svi s jednakim uvjetima su jednaki. Da, prednost smo dali obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i stočarima bez zemlje jer oni bez privilegiranog statusa nikada zemlju dobili ne bi, a njihov status nam je od posebnog interesa jer su oni kičma naših ruralnih prostora. Bez njihovog razvoja i napretka nema života na tim prostorima. Zbog njih smo kreirali i poseban zakon koji će do kraja godine, nadam se, i zaživjeti".

 Zakon je usvojen glasovima 78 zastupnika, 49 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.  

Foto: Bigstockphoto/sandramatic


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Sabor Tomislav Tolušić Ministarstvo poljoprivrede HSS Davor Vlaović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).