Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NASA
  • 01.11.2019. 12:00

Zaigrali se paljenjem strništa pa alarmirali NASA-u: Srbija imala najviše požara u Europi

NASA-ini senzori satelita za detekciju vatre registrirali su tijekom listopada čak 3.769 vjerojatnih požara u Srbiji, uglavnom na području Vojvodine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 594
  • 52
  • 0

Proteklih dana, Vojvodina je bila područje s najviše požara u Europi, pokazali su podaci Američke svemirske agencije koji se ažuriraju svaka tri sata.

Prema podacima tamošnjeg MUP-a, od početka listopada u Srbiji je registriran 3.031 požar na otvorenom, dok je od početka godine zabilježeno čak 16.861.

Požari na poljima Vojvodine - posljedica paljenja strništa

NASA-ini senzori satelita za detekciju vatre registrirali su tijekom listopada čak 3.769 vjerojatnih požara u Srbiji, uglavnom na području Vojvodine. To je dramatično više u odnosu na druge zemlje regije i Europe. U Mađarskoj je u istom periodu zabilježeno 182 požara, a u Bugarskoj 641. Riječ je, otkrilo se, o paljenjima strništa. 

Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će uskoro preko satelita moći pronaći one koji pale strništa. Odgovarajući srpskim medijima dodao je da sustav ne može u svakom trenutku "vidjeti počinitelja, ali ga može povezati s parcelom". Sustav se već testira.

Proteklih dana, Vojvodina je bila područje s najviše požara u Europi

Paljenje strništa smanjuje plodnost zemljišta 

Podsjećamo, živo tlo je osnovica poljoprivredne proizvodnje i razvija se samo brižljivim gospodarenjem te je ključ uspjeha svakog dobrog poljoprivrednog gospodarstva. Paljenjem žetvenih ostataka ugrožavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa.

Spaljivanje žetvenih ostataka najlošiji je mogući odabir za poljoprivrednika. Najvažniji razlozi su što se na taj način, kao prvo i osnovno, ugrožavaju ljudski životi i imovina. Primjerice, dim koji dolazi s njiva uz prometnice ozbiljno može ugroziti sudionike u prometu. Također, ugrožava se i divljač te zagađuje okoliš dimom. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

Paljenjem žetvenih ostataka ugrožavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja te se na taj način gubi potencijalna organska masa. Spaljivanje žetvenih ostataka iznimno je dopušteno samo u cilju sprječavanja širenja ili suzbijanja biljnih štetnika.

Požar na Staroj planini gasi i ruski Ilyushin Il-76

Koliki su razmjeri požara u susjednoj Srbiji, zorno pokazuje i požar na Staroj planini izbio u nedjelju, a kojeg će pomoći gasiti i ruski Ilyushin Il-76.

Inače, tamošnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić dodao je da kućanstva nisu ugrožena, kao i da su stariji ljudi u nekoliko navrata evakuirani u okolini Trgovišta, ali da nije riječ o masovnim evakuacijama.

Za avion Ilyushin Il-76 je rekao da može izbaciti 42 tone vode i da je to jedna od najboljih letjelica u svijetu kada je o ovakvim požarima riječ. Požar na Staroj  planini trenutno gasi 200 ljudi.  


Tagovi

Požar Paljenje strništa Vatra Vojvodina Stara planina NASA


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.