Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Legalizacija farmi
  • 26.06.2013.

Zahtjeve za legalizaciju farmi predala šačica ljudi

Iako imaju još samo pet dana, mali broj poljoprivrednika predao je zahtjev za legalizaciju svojih farmi. Poljoprivrednici tvrde da novca za to nemaju. Bez čistih papira nema kredita, novca iz Europske unije, a plaćat će i veći porez. Mnogi zbog toga neće biti konkurentni, a to će značiti zatvaranje farmi

  • 729
  • 36
  • 0

Marijevi strojevi su pod sigurnim su krovom. Objekte na farmi odlučio je legalizirati. 'Pri ulasku smo u Europsku uniju, bavim se ozbiljno poljoprivredom. Danas - sutra ako budemo povlačili kakva sredstva treba biti legalno, prvi uvjet je da budu objekti legalizirani, zato sam se odlučio i legalizirao sam', kazao je Mario Milušić iz Piškorevaca.

Za to mu je trebalo puno papirologije, vremena i novca. 'Mene će koštati preko 100.000 kuna samo prve stavke za moj objekt', dodao je.

Samo u Osječko-baranjskoj županiji ima približno 20.000 nezakonito izgrađenih poljoprivrednih objekata. Zahtjeve za legalizaciju do sada je predala tek 'šačica ljudi' - samo 480 poljoprivrednika. 'Kad su vidjeli koliko košta, jednostavno tih novaca nemaju i ne mogu si priuštiti taj trošak', kazao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Među njima je i konjogojac Darko Čelik. 'Prvenstveno zbog novaca. Preskupo je to sada, pogotovo pred sjetvu. To je jedan dodatni trošak, ne znam što ćemo, vidjet ćemo', kazao je.
Država nudi plaćanje na rate, velik broj općina snizio je komunalnu naknadu. Ipak, poljoprivrednicima je legalizacija i dalje preskupa. 'To će biti početak kraja tih poljoprivrednih gospodarstava jer oni više neće moći nigdje se prijaviti niti za kredite, niti za EU fondove koji će biti izdašni, koji će dolaziti', kazao je Brlošić.

U legalizaciju se može krenuti i bez novca. Dovoljno je predati prazan zahtjev, bez dokumentacije. Uredi za prostorno uređenje sljedećih će dana raditi do večernjih sati. Jedan od njih posjetit će i Darko. 'Predat ću zahtjev, normalno, samo ću vidjeti kakva će situacija biti, kako će nalagat da možemo to isfinancirati', kazao je. Za podnošenje zahtjeva, poljoprivrednici imaju još pet dana.

Autor: Zoran Pehar


Izvori

Nova TV


Tagovi

Legalizacija farmi EU fondovi Matija Brlošić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs