Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BRENDIRANJE
  • 25.06.2022. 12:00
  • Zadarska, Zadar

Zadarski župan okupio i darivao uspješne vinare, sirare i maslinare

Imamo i respektabilne količine vrhunskih ulja, vina i sira, a sad bi trebalo poraditi na snažnijem izlasku u turističku ponudu, rekao je župan Božidar Longin.

Foto: Zadarska županija
  • 372
  • 89
  • 0

Uspješne proizvođače maslinovih ulja, sira i vina, koji su nagrađeni na najvećim i najprestižnijim svjetskim natjecanjima jučer je okupio, čestitao im i darivao ih Božidar Longin, župan Zadarske županije. Svakome je uručio  prigodne darove: proizvode OPG-ova Matulić i CD Raspović te knjigu recepata vodećih hrvatskih chefova "Dalmatinski tartuf - Donatov crni dijamant".

"Imamo kvalitetu i respektabilne količine vrhunskih ulja, vina i sira, a sad bi trebalo poraditi na snažnijem izlasku u turističku ponudu", rekao je Longin.

S tim ciljem su se u  dvorištu županije u Zadru zajedno našli nagrađeni na najprestižnijoj vinskoj izložbi Decanter World Wine Awards u Londonu gdje je 12 vina s ovog područja osvojilo zlatne, srebrne i brončane medalje, predstavnici Sirane Gligora i Paške sirane čiji su proizvodi također nagrađeni na međunarodnim gastro natjecanjima kao što su International Chese, Global Chese Awards i World Champion Ship Chese Contest te maslinari zadarske regije koji su na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u ocijenjivanju kvalitete maslinovih ulja 2022 NYIOOC - New York International Olive Oil Competition osvojili 12 nagrada i time značajno doprinijeli plasmanu hrvatskih ulja.

Uzgojem maslina bavi se 3.500 gospodarstava

Podsjetimo, u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja svijeta Hrvatska je sa 96 nagrada osvojila 3. mjesto odmah iza Italije i Španjolske. S ukupno prijavljenih 112 ulja i osvojenih 96 nagrade RH ima najveći postotak uspješnosti (86 %) od svih zemalja koje su sa više od tri uzorka sudjelovale na ovom svjetskom natjecanju. Po uspješnosti u kvaliteti smo, znači, najbolji na svijetu.

Uspješnim poljoprivrednicima Zadraske županije uručene su nagrade

To ističe i dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije u kojoj se masline uzgajaju na 2.579,55 hektara. Čak se 3.501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina. Radi 38 uljara, koje prerade oko 8.000 hektolitara ulja, a na području regije djeluju i dva panela u kojima su 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja.

"Cilj je proizvoditi, brendirati i prodavati kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja po odgovarajućim cijenama kako bi imali koristi ne samo maslinari nego i potrošači. Na tome se i radi zajedno sa turističkim zajednicama, kuharima, restoraterima i drugima koji se bave  gastro ponudom", rekao je dr. Vlatković, najavljujući vođene degustacije maslinovih ulja sa senzorskim analitičarima.

Njegova dva ulja  (Fortica Coratina i Coratina Leccino)  osvojila su u New Yorku dvije medalje. Uz njega su na prijamu kod župana Longina bili i ostali nagrađeni maslinari na 2022 NYIOOC-u i to: Marko Lepur ( Premium blend i Lepur family) OPG Nives Morović (NAI 3.3.),  OPG Denis Plastić (2Štorije), Bovan d.o.o (Kota), OPG Vinko i Danijela Lalin (Dalma Oleum Premium), OPG Ante Vulin (Antino), OPG Vojko Škopić (Villa Rustica), OPG Ko-milfa i OPG Božidar Šoša (Pudarica).

Potrebno je više agroturističkih gospodarstava

Na Decanteru u Londonu zlatne medalje su osvojili Badel 1862 – Vinarija Benkovac (Korlat Supreme), Kraljevski Vinogradi (Pošip Prestige) i OPG Stjepan Vučemilović (Vallis Rabiosa Desertno Vino). Srebrne medalje:  Badel 1862 – Vinarija Bekovac za Korlat Syrah i Korlat Cabernet  Sauvignon, Ker-vin (Martin Cabernet Sauvignon), Vina Fiolić (Maraština) i brončane medalje: Kraljevski vinogradi (Pošip Barrique), Vina Fiolić (Maraština Sur Lie), MasVin (Shiraz), Vinarija Škaulj (Barrique Cabernet Sauvignon i Merlot).

Vinari Zadarske županije odnijeli su nagrade i na Decanteru

"Priznanja koja donosite s natjecanja najbolji su dokaz koliko ste ozbiljno i odgovorno pristupili i uzgoju i proizvodnji kombinirajući tradiciju i nova znanja. U takvoj kombinaciji uspjeh ne može izostati", poručio je župan Longin dodavši da je razvoj ruralnog područja moguć samo uz aktivan pristup i osmišljavanje novih vrijednosti, kroz povezivanje tradicionalnih djelatnosti i uzgoja tradicionalnih kultura s uvođenjem novih aktivnosti poput ruralnog turizma.

U tom kontekstu, kaže, proizvodnja kvalitetnih vina, ulja i sira te otvaranje sve većeg broja agroturističkih gospodarstava na kojima se gostima nude domaći autohtoni proizvodi, aktivnosti su koje Zadarska županija podupire, a nastavit će to činiti i u vremenu koje dolazi.

"Brendirati Zadarsku županiju kao eno gastro destinaciju jedan je od naših ciljeva, a on nije ostvariv bez vas proizvođača vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, vina i sireva", istaknuo je na kraju zadarski župan.


Fotoprilog


Tagovi

Zadarska županija Božidar Longin Vinari Sirari i maslinari Eno gastro destinacija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]