Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 25.01.2020. 12:00

Začepljenje sustava za navodnjavanje - što ga sve uzrokuje?

U današnje vrijeme sustav navodnjavanja je sve češća praksa u poljoprivrednoj proizvodnji, a neke tvari predstavljaju opasnost jer dovode do njegovog začepljenja.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 723
  • 53
  • 0

Navodnjavanje je mjera u biljnoj proizvodnji kojom se tlu dodaju one količine vode koje su potrebne za optimalan rast i razvoj biljaka. Neophodna je mjera pri uzgoju u zaštićenim prostorima, a zbog klimatskih ekstrema kojima smo sve više izloženi postaje sve potrebnija i proizvodnji na otvorenom.

Postoje mnoge prednosti navodnjavanja poput preciznosti količine vode kojom se navodnjava jer ju je moguće dozirati prema potrebama biljaka i to ravnomjerno na cijeloj površini, ekonomična potrošnja vode, primjena i na nagnutim terenima, može se dnevno koristiti više puta ili kontinuirano, moguće ju je koristiti na svim tipovima tala, a sustavima za navodnjavanje se mogu dodavati hranjive otopine i gnojiva kako bi se poboljšao rast i razvoj biljaka.

Nedostatak navodnjavanja je u tome što, ako se sustavi pune nekvalitetnom vodom koja sadrži razne tvari može doći do začepljenja.

Što može uzrokovati začepljenje sustava?

Začepljenje može biti mehaničko, uzrokovano materijalima poput pijeska koji se relativno lako mogu ukloniti filtracijom. Kontaminacija može biti biološkog podrijetla poput algi čije uklanjanje je nešto složenije i zahtijeva redovite izmjene filtera za pročišćavanje. Također začepljenje može biti uzrokovano i tvarima kemijskog podrijetla poput prisutnosti različitih soli i kemijskih elemenata.

U tablici su prikazane granice opasnosti od začepljenja tijela u dozama izraženim u miligramima po litri (mg/l).

Čimbenici koji izazivaju začepljenja

       Granica za začepljenje

mala

srednja

velika

Pijesak (mg/l)

<50

50 - 100

>100

Mangan (mg/l)

<0,1

0,1 - 1,5

>1,5

Željezo (mg/l)

<0,1

0,1 – 1,5

>1,5

Općenito, alkalne vode imaju veću vjerojatnost taloženja otopljenih tvari nego neutralne ili kisele vode. Stoga je u lužnatim vodama veći rizik od začepljenja. 

Izazovi navodnjavanja biljaka u plasteničkoj proizvodnji

Od kemijskih spojeva, magnan i željezo poredstavljaju opasnost od začepljenja sustava, njihov visok udio iznad 1,5 mg/l nije problem sa stajališta prihrane nego se vodotopivi oblik željeza razvija u uvjetima nedostatka kisika, posebno u vodama s niskom pH reakcijom. Željezo može dovesti do korozije kojom nastaje hrđa, koja također može začepiti sustave, piše agroinform.

U oksidiranom obliku ovi metali potiču kolonizaciju i razmnožavanje određenih bakterija, stvarajući smeđe-žutu ili smećkasto-crvenkastu kolonu sluzi, koja začepljuju i manje propusne otvore u sustavu navodnjavanja.

Kako eliminirati višak željeza i mangana?

Prije svega, važno je testirati vodu prije instaliranja sustava za navodnjavanje. Ako sadržaj željeza i mangana u vodi prelazi 1,5-2 mg /l potrebno je predvidjeti filtraciju vode. Teško je provesti filtraciju vode koja sadrži željezo i mangan iznad 4 mg/l i takva voda nije pogodna navodnjavanje. 


Tagovi

Navodnjavanje Željezo Mangan Začepljenje Testiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar