Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.10.2008.

Zabrinuti Pankretić i Kuterovac - kukuruz 1

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRITISNUTO TERETOM VELIKE RODNOSTI RATARSKIH KULTURA

  • 620
  • 30
  • 0

U petak je ministar poljoprivrede imao veliko iskušenje. Izašao je pred seljake na sajmu Agrozemlja i rekao da će se uskoro postići dogovor oko otkupa viškova kukuruza.

Ministar Pankretić istaknuo je kako je resorno ministarstvo dovršilo pravilnik kapitalnih ulaganja, koji uključuje operativne programe razvoja govedarstva, svinjogojstva i dugogodišnjih nasada. Dodao je kako spomenuti programi predviđaju povrat 50 posto ulaganja poduzetnicima iz državnog proračuna po završetku investiranja, kreditne linije kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) uz kamate od 4 posto, otplatu do 15 godina i poček do dvije godine.

Istaknuvši kako je ova godina bila rekordna po urodu pšenice, kod koje je zabilježen višak od 100.000 tona, Pankretić je rekao da zbog nedostatka skladišnih kapaciteta postoji problem viška 400-500 tisuća tona kukuruza, koji treba uskladištiti ili izvesti, iako i zemlje u okruženju također bilježe tržišne viškove kukuruza. Najavio je kako će se u ponedjeljak održati sastanak proizvođača i otkupljivača, na kojemu će se pokušati postići dogovor oko otkupa viškova kukuruza.

Zamoljen da komentira tijek pristupnih pregovora s Europskom unijom u području poljoprivrede, Pankretić je rekao kako su pripremljena pregovaračka stajališta za poglavlja poljoprivrede, veterine, sigurnosti hrane i ribarstva te kako vjeruje da da će neka od tih poglavlja biti otvorena do kraja ove godine.