Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 03.03.2021. 07:30

Zabranom glifosata i uvoza GMO kukuruza Meksiko zadaje udarac SAD-u

Lokalna proizvodnja u Meksiku bi se trebala povećati za gotovo 60 posto kako bi postali samodostatni. No, dužnosnici ne odustaju od zabrane uvoza GMO kukuruza i glifosata.

Foto: Depositphotos/tortoon
  • 295
  • 200
  • 0

Meksiko ne odustaje od plana kojim želi zaustaviti uvoz genetski modificiranog kukuruza, ali i upotrebu glifosata, što su najavili već krajem prošle godine. Kako piše Reuters, cilj im je do 2024. zamijeniti oko 16 milijuna tona kukuruza, uvezenog uglavnom iz SAD-a, a koji je gotovo sav GMO, novom, lokalnom proizvodnjom. Naime, u toj zemlji uvoze više od trećine žitarica kako bi zadovoljili potrebe stočarske proizvodnje.

Victor Suarez, zamjenik ministra poljoprivrede izjavio je da su GMO kukuruz i glifosat opasni za ljudsko zdravlje, citiravši studije koje povezuju ovu aktivnu tvar s karcinomom, ali i štetnosti za pčele.

Iako u Bayer AG, jednom od glavnih proizvođača glifosata tvrde da su desetljeća ispitivanja pokazala da je tvar sigurna za ljudsku upotrebu, a pristalice GMO-a da su takve sorte povećale poljoprivrednu produktivnost i da studije nisu dokazale štetne učinke za ljude, u Meksiku ostaju pri svojoj odluci. 

"Neka nitko ni ne pomisli da se ova uredba neće provesti“, rezolutan je Suarez koji je ujedno agronom i dugogodišnji saveznik meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji se obvezao smanjiti ovisnost o uvozu.

Težak udarac za američke proizvođače

Ako stupi na snagu, prestanak uvoza bio bi težak udarac većinom za američke poljoprivrednike koji se godinama oslanjaju na Meksiko kao svoje glavno izvozno tržište. Suarez je opisao GMO i glifosat kao nepoželjne i nepotrebne na putu samodostatnosti kada je u pitanju hrana.

"Moramo staviti pravo na život, zdravlje i okoliš ispred ekonomskih i poslovnih interesa", smjer je Suarezove politike. 

No, kritičari smatraju da su ciljevi za samodostatnost nerealni i da bi doveli do visokih potrošačkih cijena. Naime, Meksiko zadovoljava svoje potrebe tek kada je u pitanju kukuruz bijelog zrna koji se koristi za pravljenje tortilja. No, tamošnji se stočari već godinama oslanjaju na sve veće količine uvoza žutog koji se koristi za tov stoke.

Uredbom se planira zabraniti ne samo stočnu nego i svu prerađenu hranu koja uključuje GMO kukuruz. Ipak, čak i Suarez priznaje da će to biti teško izvedivo te je ostavio otvorenom mogućnost da vlada pokaže određenu fleksibilnost.

"Primjerice, da umjesto uvoza od 16 milijuna tona uvezemo 10 milijuna" dodao je zaključivši da se proizvodnja kukuruza ondje povećala za oko sedam posto. Međutim, ona bi se trebala povećati za gotovo 60 posto kako bi se nadoknadio trenutni uvoz. 


Tagovi

Meksiko GMO Uvoz Samodostatnost Glifosat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P