Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjeni pesticidi
  • 15.05.2023. 18:00

Zabranjuju prodaju dva herbicida na bazi glifosata - Syngenta će se žaliti

Glifosat je predmet kontroverzi otkako je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. zaključila da može uzrokovati određene vrste raka

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 5.243
  • 343
  • 0

Francuski sud zabranio je korištenje dva pesticida. Riječ je o preparatima Touchdown System 4 i Touchdown Forest, dva herbicida koji sadrže glifosat proizvođača Syngenta, piše Usinenouvelle.

Poništili odluku iz 2020. 

Nacionalna agencija za sigurnost hrane, okoliš i zdravlje na radu (ANSES) je obnovila dozvolu za stavljanje u promet 2020. godine, ali sud smatra da nije obavljena potpuna procjena rizika ovih herbicida za određene životinje.

U odluci se navodi da se ta dozvola poništava jer nije ispoštovan princip predostrožnosti. 

Ekološka organizacija Générations Futures je u prosincu 2020. godine uložila dvije žalbe sudu u Montpellieru protiv obnavljanja dozvole za stavljanje u promet proizvoda Touchdown System 4 i Touchdown Forest. Pozdravili su najnoviju odluku suda i podsjetili na važnost procjene utjecaja ovih pesticida na bazi glifosata na pčele, kralježnjake i člankonošce. 

Syngenta će uložiti žalbu

Syngenta je razočarana odlukom suda te su priopćili da zadržavaju pravo žalbe. Tvrde da su proveli rigorozan proces certifikacije koji je pokazao sigurnost upotrebe u skladu sa zahtjevima navedenih proizvoda.

Herbicidi zahvaćeni odlukom ostaju odobreni dok ANSES ne postavi uvjete za njihovo povlačenje, dodala je Syngenta.

Glifosat je predmet kontroverzi otkako je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. zaključila da može uzrokovati određene vrste raka.


Tagovi

Zabranjeni herbicidi Glifosat Zabranjen glifosat Syngenta ANSES Procjena rizika Štetnost glifosata Générations Futures


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.