Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje komaraca
  • 29.06.2016. 17:30

Zabranjeni biocid nabavljen legalno

Osijek je ostao bez obrane od komaraca, a tvrtki Pestrid zabranjen je rad na 90 dana zbog korištenja nedopuštenog biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije.

Foto: kutleša os/Grad Osijek/Facebook
  • 1.919
  • 90
  • 0

Zbog korištenja nedopuštenog biocidnog proizvoda Ti-Bi-24 proizvođača Duochem iz Srbije, kao i zbog toga što je taj preparat zatečen bez deklaracije na hrvatskom jeziku, Ministarstvo zdravlja zabranilo je na 90 dana rad tvrtki Pestrid. To ujedno znači i da Osijek ostaje bez obrane od komaraca s obzirom da je riječ o ugovornom izvođaču radova na uništavanju odraslih komaraca.

No kako je zabranjeni biocid došao u Osijek? Kako piše glas-slavonije, neslužbeno su dobili informaciju kako je sredstvo Ti-Bi-24, proizvođača tvrtke Duochem iz Srbije legalno uvezla tvrtka Mount trade d.o.o. iz Garešnice. U Mount tradeu su im potvrdili te informacije, kao i to da je Pestrid bio njihov kupac spornog preparata.

Ti-Bi-24 bio je na tržištu do 1. listopada 2013.

Inače, prema uredbi Europskog parlamenta, kako se navodi u rješenju Ministarstva zdravlja, sredstvo s aktivnom tvari lambda-cihalotrin, dakle Ti-Bi-24, bilo je na tržištu do 1. listopada 2013. godine, dok je prijelazni rok za njegovu uporabu bio do najkasnije 1. listopada 2014. godine, nakon čega je njegova uporaba zabranjena.

U gradskoj upravi, pak, zatražili su pisano očitovanje ugovornog pružatelja usluga i nadležnog ministarstva te traže mogućnosti nastavka adulticidnog tretiranja komaraca sukladno važećim ugovorima. U tijeku je, rekli su im, postupak javne nabave, odnosno natječaj za izbor izvoditelja radova za adulticidne tretmane za 2017. i 2018. godinu i novi ugovor se ne može očekivati u skoro vrijeme. No, postoji mogućnost angažiranja trećeg izvođača za završetak započetih poslova.

Foto: kutleša os/Grad Osijek/Facebook


Tagovi

Osijek Komarci Nedopušteni biocid Pestrid Ministarstvo zdravlja Zabrana rada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]