Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 15.12.2020. 16:30

Zabilježen pad deficita i uvoza te rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Najznačajni proizvodi u izvozu su žitarice, a prednjači kukuruz, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ mart.art
  • 134
  • 142
  • 0

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 1,7 milijardi eura, odnosno rasla je za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednost uvoza istih proizvoda iznosila 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad od 7,3%, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Također, ostvaren je pad deficita za 26,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura.

Žitarice - najznačajniji proizvod u izvozu

Tako je pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila 69% i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veća je za 8,11%. Udio izvoza tih proizvoda u ukupnom robnom izvozu RH u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosi 15,86%, a vrijednost uvoza 14,56%, od čega je najznačajniji izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvod kukuruz s udjelom od 5,4%.

U razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine najznačajniji proizvodi u izvozu su žitarice (205,4 milijuna - rast za 62,6 milijuna ), razni prehrambeni proizvodi (168,1 milijun - u okviru ove grupe proizvoda najviše se izvoze pripravci za umake, pripremljeni umaci, juhe, sladoled, šećerni sirupi), ribe i rakovi, mekušci i ostali vodeni beskralješnjaci (147,4 milijuna- rast za 14,5 milijuna), proizvodi od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka; slastičarski proizvodi  (135,9 milijuna - rast izvoza za 13,8 milijuna) te duhan i prerađeni nadomjesci duhana (122,6 milijuna).

"Značajne promjene vrijednosti izvoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježene su i u kategoriji živih životinja, u kojoj je zabilježen rast za 10,1 milijun eura, te u kategoriji ostaci i otpaci od prehrambene industrije; pripremljena životinjska hrana, gdje je zabilježen rast izvoza za 8,6 milijuna eura“, navode u priopćenju.

Iz Njemačke najviše uvozimo

Nadalje kako pojašnjavaju, Italija je od siječnja do rujna 2020. godine bila jedna od naših najvažnijih izvoznih odredišta, gdje smo izvezli poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 300,8 milijuna eura. Udio ove zemlje u tom ukupnom izvozu iznosi 17,76%, a u ovoj godini izvoz je povećan za 21,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz je iznosio 263 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 16,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je ostvaren suficit od 37,6 milijuna eura.

Najznačajniji izvozni proizvodi u Italiju su kukuruz (osim onoga za sjetvu), pšenica i suražica (osim za sjetvu i tvrde pšenice), cigarete koje sadrže duhan (osim onih sa sadržajem klinčića), svježi ili rashlađeni europski lubin (brancin) (dicentrarchus labrax), svježa ili rashlađena orada (komarča) (sparus aurata) i drugo.

Uvoz smanjen, rastao izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Njemačka je jedan od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni RH, te se od 2013. kontinuirano nalazi na prvom mjestu kao tržište s kojeg najviše uvozimo, te se zadnje četiri godine nalazi među prvih pet zemalja u koje najviše izvozimo.

Značaj gospodarskih i drugih veza Hrvatske i Njemačke je u siječnju ove godine potvrđen odabirom RH kao zemlje partnera Zelenog tjedna u Berlinu, najveće međunarodne poljoprivredne manifestacije u sklopu koje je pedesetak naših izlagača, domaćih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva predstavilo svoje proizvode pred više od 400.000 posjetitelja.

"Zahvaljujući između ostalog i tom uspješnom nastupu, u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine u Njemačku je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 127,2 milijuna eura, dok je iz nje uvezeno tih proizvoda u vrijednosti od 365,9 milijuna“, ističu u priopćenju.

Promatrano u odnosu na isto razdoblje prethodne godine vrijednost ovog izvoza iz RH u Njemačku bilježi rast od 13% (14,3 milijuna), a vrijednost uvoza iz Njemačke u Hrvatsku bilježi pad od 5% (18,9 milijuna), a deficit je zabilježio pad od 12% (33,3 milijuna).

Hrvatska partner Zelenog tjedna u Berlinu, predstavlja se 50-ak naših izlagača

Najznačajnije tržište vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda RH kako navode iz DZS-a, predstavljaju zemlje EU-a s udjelom od 65,83% u izvozu, te 86,16% u uvozu (unosu). Slijedi ju CEFTA s udjelom od 24,65% u izvozu te 7,83% u uvozu.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

DZS Tržište Izvoz Uvoz Deficit Žitarice Italija Njemačka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!