• Cijepljenje lisica
  • 12.06.2014. 08:00

Za vikend oralno cijepljenje lisica u Zagrebu

U razdoblju od 13. do 16. lipnja 2014. godine u Gradu Zagrebu će se vršiti oralno cijepljenje lisica putem helikoptera

Foto: free-picture.net
  • 134
  • 16
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva i sigurnosti hrane u razdoblju od 13. do 16. lipnja 2014. godine će vršiti oralno cijepljenje lisica u Gradu Zagrebu. Cijepljenje će se vršiti putem helikoptera kako bi se osiguralo bolje pokrivanje gusto naseljenih područja na kojima je primijećena prisutnost lisica.

U skladu s tim, pozivaju se svi građani da u dane provođenja cijepljenja i 30 dana nakon završetka cijepljenja, svoje pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti

Bjesnoća je zoonoza i na ljude se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Bolest je neizlječiva te u slučaju nepravovremene reakcije (nemogućnost provedbe brzog i cjelovitog epidemiološkog istraživanja bolesti te ukoliko je potrebno i primanja posteskpozicijske antirabične zaštite ljudi) završava smrtno. Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti.

Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem imuniteta na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica. U svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane provodi oralno cijepljenja lisica.

Oralna vakcijancija lisica provodi se dva puta godišnje

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Oralno cijepljenje se u Hrvatskoj provodi od 2011. godine. Tijekom 2014. godine oralna vakcinacija lisica provodi se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.413.550 vakcinalnih mamaka tj. 2.827.100 godišnje.

Područja na kojima se provodi distribucija helikopterom

U privitku članka, u PDF obliku, možete pronaći priopćenje Ministarstva poljoprivrede.

Foto: free-picture.net


Dokumenti


Tagovi

Uprava za veterinarstvo Cijepljenje lisica Zagreb Bjesnoća Vakcinacija lisica Mamci za lisice


Autorica

Nikolina Fako

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi