• Poljoprivreda
  • 30.08.2008.

Za suncokret dobra godina

  • 556
  • 27
  • 0

Možemo slobodno reći da je ovo dobra godina za suncokret. Hibridi su nešto višlji nego prijašnjih godina, a promjer glava nešto manji. Problemi su se stvorili u sjetvi jer je u trećoj dekadi trećeg mjeseca palo 40 l kiše, te se zemlja nije mogla pripremati. U prvu dekadu četvrtog mjeseca nije se moglo pripremati jer je tlo još bilo isuviše vlažno, u drugoj dekadi četvrtog mjeseca palo je 37 l kiše nešto se posijalo, ali na silu. U četvrtoj dekadi tek se kreće sa sjetvom suncokreta. Temperature u cijelom tom razdoblju za sjetvu su bile idealne, ističe Romeo Jukić, dipl.ing. iz sirovinske službe tvornice ulja u Čepinu.
U petom mjesecu nije bilo ozbiljnije kiše. U 6 mjesecu u dva navrata bilo je po 30 l kiše. U trećoj dekadi 7 mj palo je 70 l kiše, što je pogodovalo razvoju bolesti. Sušni period nakon toga spriječio je daljnje širenje infekcije.
Kada se uzme u obzir količina oborina možemo reći da smo na bazi prošle godine od 229 l, odnosno nešto niža nego prosječna.
U širokoj proizvodnji pojavili su se problemi s korovima, jer nije bilo kiše iza sjetve, te problemi kod prevelikih oborina i pojave bličinga.
Očekujemo dobre prinose kao i predhodne godine.
Pokusi su transparentni. Prisutne su sve sjemenske kuće i njihovi zastupnici, te se pozorno prate svi rezultati pokusa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neki dan smo uživali na Karanačkom ili Banovom brdu, u pogledu na predivnu Baranju.
Sigurno ćemo ga posjetiti i tamo na kraju ljeta ;)
Više u galeriji: https://bit.ly/3iaUQzq