Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 30.08.2008.

Za suncokret dobra godina

  • 579
  • 27
  • 0

Možemo slobodno reći da je ovo dobra godina za suncokret. Hibridi su nešto višlji nego prijašnjih godina, a promjer glava nešto manji. Problemi su se stvorili u sjetvi jer je u trećoj dekadi trećeg mjeseca palo 40 l kiše, te se zemlja nije mogla pripremati. U prvu dekadu četvrtog mjeseca nije se moglo pripremati jer je tlo još bilo isuviše vlažno, u drugoj dekadi četvrtog mjeseca palo je 37 l kiše nešto se posijalo, ali na silu. U četvrtoj dekadi tek se kreće sa sjetvom suncokreta. Temperature u cijelom tom razdoblju za sjetvu su bile idealne, ističe Romeo Jukić, dipl.ing. iz sirovinske službe tvornice ulja u Čepinu.
U petom mjesecu nije bilo ozbiljnije kiše. U 6 mjesecu u dva navrata bilo je po 30 l kiše. U trećoj dekadi 7 mj palo je 70 l kiše, što je pogodovalo razvoju bolesti. Sušni period nakon toga spriječio je daljnje širenje infekcije.
Kada se uzme u obzir količina oborina možemo reći da smo na bazi prošle godine od 229 l, odnosno nešto niža nego prosječna.
U širokoj proizvodnji pojavili su se problemi s korovima, jer nije bilo kiše iza sjetve, te problemi kod prevelikih oborina i pojave bličinga.
Očekujemo dobre prinose kao i predhodne godine.
Pokusi su transparentni. Prisutne su sve sjemenske kuće i njihovi zastupnici, te se pozorno prate svi rezultati pokusa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.