Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 02.10.2013. 18:55

Za ruralni razvoj na raspolaganju 2,3 milijarde eura

Ogromnih 2,3 milijarde eura biti će na raspolaganju Hrvatskoj od 2014. do 2020. iz fondova EU za razvoj ruralnih krajeva. To je velika prilika, ali i izazov za domaću poljoprivredu

Foto: wallfive.com
  • 667
  • 67
  • 0

333 milijuna eura za svaku kalendarsku godinu na dohvat je ruke, a temelj za povlačenje tih sredstava je Program ruralnog razvoja koji je u završnoj fazi. Uz to, EU bi trebala dogovoriti proračun koji pokriva i troškove ruralnog razvoja, za Zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Očekuje se da će Bruxelles novi ZPP izglasati u studenome, a hrvatska Vlada bi u tom slučaju Program razvoja ruralnih krajeva usvojila tek u prosincu. Iako se tada još mora čekati i blagoslov Europske komisije, što bi moglo potrajati sve do rujna iduće godine, prvi natječaji bit će raspisani već u ožujku.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju kako neće biti moguće povući sredstva sve do usvajanja Programa od strane EK-a, ali korisnicima će biti priznati i pokriveni svi dotadašnji troškovi. Ističe se kako je za razliku od IPARD-a koji je predpristupni program, povlačenje novca za ruralni razvoj mnogo jednostavniji i brži. Korisnik ne mora biti u sustavu PDV-a, postoji mogućnost avansnog plaćanja 50% od iznosa potpore i ulaganje može početi već nakon prijave na natječaj.

Osim toga, na terenu se kontrolira samo 5% dok je u IPARD-u kontrola bila stopostotna, i to prije ugovaranja i plaćanja. Ipak, svaki projekt podliježe reviziji u petogodišnjem razdoblju. Koliko će Hrvatska stvarno povući iz Programa ruralnog razvoja, ovisit će o pripremljenosti i kvaliteti projekata. U Ministarstvu se nadaju kako će iskorištenost biti veća od 50%, što bi nas svrstalo među uspješnije zemlje. Prema dosad iskazanom interesu, spremno je već oko 8 milijardi kuna vrijednih projekata.

Posebno se naglašava i važnost udruživanja poljoprivrednika, jer radi se o najvažnijem strateškom dokumentu Hrvatske. To je velika prilika da hrvatski poljoprivrednici postanu konkurentni na europskom tržištu.

Foto: wallfive.com


Tagovi

Program ruralnog razvoja IPARD Hrvatsko selo ZPP Sustav PDV-a Udruživanje Revizija EU fond


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo