Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 29.11.2008.

Za razvoj sela 13 mil kuna

OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ

  • 470
  • 22
  • 0

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, potpisao je jučer ugovore sa 153 korisnika mjera ruralnog razvoja s područja Osječko-baranjske županije koji su u sklopu provedenih natječaja u domeni ruralnog razvoja dobili ukupno 13,3 milijuna kuna novčanih potpora.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ove je godine raspisalo 19 natječaja koji su bili usmjereni na razvoj ruralnih prostora i unaprjeđenje životne i radne sredine ruralnog stanovništva, za koje je osigurano ukupno 140 milijuna kuna. Prema dobivenim novčanim sredstvima, Osječko-baranjska županija na drugom je mjestu, odmah iza Zagrebačke, koja je dobila ukupno 18 milijuna kuna, a prema predanim zahtjevima za razvoj infrastrukture, na prvome je mjestu. Ministar poljoprivrede istaknuo je da se posebno raduje činjenici da je na natječaj za sufinanciranje priključenja poljoprivrednog gospodarstva na osnovnu infrastrukturu iz Osječko-baranjske županije pristiglo 47 zahtjeva koji su sufinancirani sa 7,6 milijuna kuna.

- Osječko-baranjska županija brzim koracima grabi naprijed kad je riječ o stočarstvu, što dokazuje i to što je prema ukupnoj proizvodnji mlijeka trenutačno na prvome mjestu. Isto tako, raduje da je od 47 pristiglih zahtjeva za sufinanciranje izgradnje infrastrukture 24 farmi s najnovijim tehnologijama podignuto putem operativnih programa za koje smatramo da su jedini pravi put kojim možemo naprijed, rekao je Pankretić, te dodao da Osječko-baranjska županija prednjači i prema isplaćenim iznosima državnih potpora.

Na aktulano pitanje o uvođenju štednje u poljoprivredni sektor, Pankretić je izjavio kako sa zadovoljstvom može istaći da u Vladi RH postoji razmijevanje da u poljoprivredu treba ulagati, jer jedino ta djelatnost može, ne samo sačuvati, već i u kriznim vremenima otvarati nova radna mjesta.

0sječko-baranjski župan, Krešimir Bubalo, naglasio je kako se za natjecanje na javnim natječajima prošlih godina dobro pripremalo, a čemu je pridonijela i Županija.
- U cilju daljenjeg razvoja poljoprivrede i sela mi smo već definirali i proračun za iduću godinu koji će biti za 20 milijuna kuna viši od ove godine, i iznosit će 80 milijuna kuna, rekao je župan Bubalo.

Ministar Pankretić i u Vukovaru je jučer potpisao odobrenja za novčane potpore za financiranje programa razvitka seoskog prostora za Vukovarsko-srijemsku županiju. Novčane je potpore dobilo 128 korisnika u ukupnom iznosu od gotovo 10,5 milijuna kuna. Među projektima koje je Ministarstvo odlučilo financirati najviše je novca odobreno prema natječaju za sufinanciranje priključenja poljoprivrednog gospodarstva na osnovnu infrastrukturu (više od 4,1 milijun kuna) te za uređenje i opremanje objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na OPG-u (gotovo 3,8 milijuna kuna). (D.K.)

Autor. Zdenka RUPČIĆ