Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.11.2008.

Za poljoprivredu nema novaca

Šuker poljoprivredi reže 800 milijuna kn

  • 413
  • 20
  • 0

Poljoprivredni proračun za iduću godinu bit će manji za 800 milijuna kuna, što bi moglo usporiti prilagodbu i reformu poljoprivrede. Izdvajanje više novca za poljoprivredu bio je jedan od glavnih uvjeta HSS-a da uđe u Sanaderovu Vladu te provede reformu poljoprivrede.

Proračun bi trebao biti oko 4,3 milijarde kuna, što je između 200 i 300 milijuna kuna manje od ovogodišnje svote izdvojene za poljoprivredu, tvrdi izvor iz Vlade. Manji proračun za sada ne bi trebao utjecati na koaliciju HSS-a i HDZ-a, no naš izvor tvrdi da je HSS, unatoč promjeni okolnosti izazvanoj recesijom, ipak nezadovoljan ovakvom odlukom. Poljoprivredni proračun već niz godina ima trend rasta, pa je u ovoj godini povećan na 4,55 milijardi kuna.

Više novca za poljoprivredu trebalo je utjecati na daljnje ublažavanje učinka očekivanog pogoršavanja robne razmjene u poljoprivredi te osigurati vrijeme prilogodbe domaćih proizvođača u novonastalim uvjetima i podići razinu konkuretnosti. S manje novca reforme bi se mogle odvijati sporije, a u HSS-u se pribojavaju da bi se zbog toga nezadovoljstvo seljaka moglo usmjeriti na tu stranku. Najveći dio izdvajanja iz proračuna u poljoprivredu odnosi se na subvencije što iznosi nešto više od 84 posto.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je motar ili matar, samonikla biljka koja raste iz kamena. Najbolje ju je brati početkom ljeta prije cvjetanja, pa kiseliti i jesti uz brojna jela.