Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.11.2008.

Za poljoprivredu nema novaca

Šuker poljoprivredi reže 800 milijuna kn

  • 427
  • 20
  • 0

Poljoprivredni proračun za iduću godinu bit će manji za 800 milijuna kuna, što bi moglo usporiti prilagodbu i reformu poljoprivrede. Izdvajanje više novca za poljoprivredu bio je jedan od glavnih uvjeta HSS-a da uđe u Sanaderovu Vladu te provede reformu poljoprivrede.

Proračun bi trebao biti oko 4,3 milijarde kuna, što je između 200 i 300 milijuna kuna manje od ovogodišnje svote izdvojene za poljoprivredu, tvrdi izvor iz Vlade. Manji proračun za sada ne bi trebao utjecati na koaliciju HSS-a i HDZ-a, no naš izvor tvrdi da je HSS, unatoč promjeni okolnosti izazvanoj recesijom, ipak nezadovoljan ovakvom odlukom. Poljoprivredni proračun već niz godina ima trend rasta, pa je u ovoj godini povećan na 4,55 milijardi kuna.

Više novca za poljoprivredu trebalo je utjecati na daljnje ublažavanje učinka očekivanog pogoršavanja robne razmjene u poljoprivredi te osigurati vrijeme prilogodbe domaćih proizvođača u novonastalim uvjetima i podići razinu konkuretnosti. S manje novca reforme bi se mogle odvijati sporije, a u HSS-u se pribojavaju da bi se zbog toga nezadovoljstvo seljaka moglo usmjeriti na tu stranku. Najveći dio izdvajanja iz proračuna u poljoprivredu odnosi se na subvencije što iznosi nešto više od 84 posto.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Novoj Gradiški na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal. Uskoro više... 😉🌾