Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.11.2022. 15:00

Za osam posto porasla vrijednost poljoprivredne proizvodnje u EU

Proizvodnja je ostala stabilna, ali su porasle cijene poljoprivrednih dobara i usluga u cjelini. Koja zemlja bilježi najveću stopu rasta?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 123
  • 37
  • 0

Europski statistički ured Eurostat objavio je da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje u EU porasla za osam posto u 2021. u odnosu na 2020. godinu. Procijenjena je na 449,5 milijardi eura. To je, pojašnjavaju, rezultat povećanja cijena poljoprivrednih dobara i usluga u cjelini za 7,5 posto, pri čemu je proizvodnja ostala stabilna u odnosu na 2020. uz neznatno povećanje od 0,8 posto.

Tri četvrtine vrijednosti iz sedam država

Iz sedam država članica došlo je skoro tri četvrtine vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Na prvom mjestu je Francuska s 82,4 milijarde eura, odnosno 18 posto. Slijede ju Italija sa 61,2 mlrd. € ili 14 posto, Njemačka 59,2 mlrd. € (13%), Španjolska 57,1 mlrd. €, (13%), Nizozemska 30,6 mlrd. € (7 %), Poljska 27,9 mlrd. € (6%) i Rumunjska 21,1 mlrd. € ili (5%).

Bugarska, Rumunjska i Češka su ostvarile najveći rast

Bugarska ima najveću stopu rasta

Najveću stopu rasta zabilježila je Bugarska od 37 posto, a slijede je Rumunjska (+25%) i Češka (+16%). U Španjolskoj je rast bio 10 posto, po osam posto u Francuskoj i Nizozemskoj, šest posto u Italiji i Poljskoj te tri posto u Njemačkoj. Vrijednosti poljoprivredne proizvodnje ostale su uglavnom nepromijenjene u Finskoj, Malti i na Cipru, a do smanjenja je došlo u Danskoj (-2%) i Sloveniji (-4%) posto.

Više od 55 posto vrijednosti u 2021. dolazi od usjeva i to 248,7 milijardi eura, više od jedne trećine od životinja i životinjskih proizvoda 163,1 milijardu eura. Preostali dio otpada na poljoprivredne usluge i sekundarne djelatnosti. Za 10 posto bili su veći troškovi poljoprivrednih inputa u 2021. nego u 2020. godini. Bruto dodane vrijednosti u poljoprivredi je povećan za šest posto.


Tagovi

Eurostat Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba kamilice u slatinskom kraju u punom je jeku. Uskoro više... ;) (foto: Mario Prugovečki)