Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 28.04.2015. 07:25

Za Mjeru 4 prijavljeno 1.280 projekata

Zatvoren je natječaj za Mjeru 4! 1.280 je prijavljenih projekata, vrijednih gotovo četiri milijarde kuna!

Foto: PIXSELL
  • 920
  • 126
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zatvorili su natječaj za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing ili razvoj poljoprivrednih proizvoda Mjere 4. Natječaj je bio otvoren od 11. veljače do 15. travnja 2015. godine.

"Poljoprivredna gospodarstva ukupno su predala 1.280 zahtjeva za potporu u iznosu u vrijednosti 2.674.828.158,28 kuna, dok je ukupna vrijednost projekata 3.890.720.701,12 kuna. Toliki broj zahtjeva i potpora koje su poljoprivrednici zatražili u ovom, prvom natječaju za Mjeru 4, jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon dvadeset i jednog provedenog natječaja, tijekom šestogodišnje provedbe IPARD programa", kazao je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Usvajanje Programa ruralnog razvoja

Za IPARD je u svim raspisanim natječajima bilo 1.338 prijava s 2,3 milijarde kuna traženih potpora. Od toga je ugovoreno 785 projekata za 1,25 milijardi kuna, a isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna.

No vratimo se još malo završenom natječaju za Mjeru 4. Osim već spomenutih 1.280 prijavljenih projekata, vrijednih gotovo četiri milijarde kuna, od ukupnog broja prijava, 3/4 se odnose na Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrte.

60% novca iz toga fonda, poljoprivredna gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju, a 13% za podizanje novih nasada.

Još jedna novost je da su u Ministarstvu poljoprivrede zaprimili pismo Opće uprave za poljoprivredu u kojem ih se obavještava kako je postupak međuresornih konzultacija u Europskoj komisiji završen, te da je Program ruralnog razvoja u potpunosti usklađen sa zakonodavnim okvirom. Europskoj komisiji uputili su, kažu, zahtjev za odobrenjem Programa, te očekuju da će ga Europska komisija usvojiti tokom svibnja.

Mjera 6 podići će mala gospodarstva

Mjera 6, podmjera 6.3 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, namijenjena je svim malim poljoprivrednim gospodarstvima, koja nisu mogla biti obuhvaćena Mjerom 4, podmjerom 4.1 Ulaganja u fizičku imovinu.

Natječaj za tu mjeru objavljen je 24. travnja, a prijave se podnose od 12. svibnja do 12. srpnja 2015.

Potencijalni korisnici su poljoprivredna gospodarstva, upisana u Upisnik poljoprivrednika, čija je ekonomska veličina, iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu Poljoprivrednog gospodarstva, između dvije tisuće i 7.999 eura.

Potpora u ovoj mjeri je za sve korisnike jednaka i iznosi 15.000 eura, a isplaćuje se u dva obroka. Prvi dospijeva odmah po donošenju Odluke o dodjeli sredstava, a drugi nakon provedbe svih aktivnosti navedenih u Poslovnom planu. Provedba te mjere je prilično jednostavna, budući se ne radi o investicijskoj mjeri. U svrhu prijave korisnici izrađuju jednostavan Poslovni plan po zadanoj metodologiji, a uvjet konačne isplate je potpuna realizacija aktivnosti navedenih u tom planu i dostizanje definiranih ciljeva.

Primjerice, Poslovni plan može definirati kupovinu poljoprivrednog zemljišta u svrhu povećanja proizvodnje, ali isto tako i unapređenje postojeće proizvodnje, kao što je ograđivanje nasada, kupovina životinja i slično. Na natječaju za ovu mjeru, poručuju iz ministarstva, alocirano je odnosno raspoređeno 15 milijuna eura.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Agencija za plaćanja Konferencija za novinare Tihomir Jakovina Zatvoren natječaj Podmjera 4.1 Mjera 4 Zahtjevi IPARD mjere Poljoprivredna gospodarstva Obrti Izgradnja Opremanje Mehanizacija Podizanje novih nasada


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo