Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagoslov traktora
  • 28.03.2016. 17:30

Za manje izgubljenih života na oranicama

U posljednje četiri godine bilo je ukupno 1.625 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktori, a život je izgubilo 38 ljudi. Zato se ide u blagoslov polja, traktora i poljoprivrednika!

  • 965
  • 608
  • 0

U protekle četiri godine u Krapinsko-zagorskoj županiji u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali traktori poginula su dva čovjeka, a u, policijskim rječnikom nazvano, događajima, devet je osoba smrtno stradalo.

Riječ je najčešće o prevrtanjima traktora na bregovitim zagorskim njivama u kojima vozači poginu.

Blagoslov polja pokrenula Udruga Angeljeki

To je jedan od razloga zašto je prije osam godina Udruga Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog pokrenula inicijativu da se prije početka proljetnih poljoprivrednih radova zatraži Božji blagoslov za polja, poljodjelce i njihove strojeve.

Blagoslov trakotra

Idejni začetnik, predsjednik Angeljeka Zdenko Kobešćak kaže da je za mjesto blagoslova odabrana Strugača, najviši vrh u Hrvatskom zagorju koji se nalazi između tri planine: Ivanščice, Strahinčice i Medvednice, a mjesto je središnja točka triju župa: Orehovice, Svetog Križa Začretja i Mihovljana. "Cilj nam je bio potaknuti ljude da ne odlaze s ovih područja i da se zemlja obrađuje, a ne da ostaje pusta", kaže Zdenko Kobešćak.

U posljednje četiri godine samo u Krapinsko-zagorskoj županiji na oranicama je poginulo devet traktorista!

Na Strugaču stiglo oko 150 traktora

Ove, osme godine održavanja blagoslova organizaciju su preuzeli Općina Bedekovčina i Dobrovoljno vatrogasno društvo Orehovica, a misu na kojoj je bilo oko 150 traktora i puno više cijelih obitelji vodili su svećenici Marijan Piskač, Ivica Šestak i Josip Komorčec Pepek.

Brojni poljoprivrednici okupljeni

Bregi su lijepi, ali i opasni

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Dan očekuje da će se ova tradicija nastaviti te da će na Strugaču svake godine dolaziti sve više poljoprivrednika.

"Ovim događajem želi se i naglasiti kao je nužno oprezno rukovanje traktorima prilikom obrade zemlje, kako bi stradalih bilo što manje", kaže načelnik Ban. "Naši bregi su prelijepi, ali su i opasni i lijepo je da se nakon blagoslova krene u obradu svoje zemlje", istakla je predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorkse županije Vlasta Hubicki.

Najviše nesreća u Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji

I na području cijele Hrvatske podaci su zabrinjavajući. U posljednje četiri godine tako je bilo ukupno 1.625 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktori: Najviše, 182 bilo ih je u Zagrebačkoj županiji, a 178 u Osječko-baranjskoj. Najviše nesreća s poginulim u takvim prometnim nesrećama bilo je Bjelovarsko-bilogorskoj i Karlovačkoj županiji te u Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj dok je u cijeloj Hrvatskoj bilo ukupno 48 takvih nesreća.

Život je izgubilo 38 ljudi

U posljednje četiri godine u takvim prometnim nesrećama život je izgubilo 38 ljudi, najviše, njih četvero, u Bjelovarsko-bilogorskoj te u Karlovačkoj županiji. U isto vrijeme ukupno u Hrvatskoj nesreća u kojima je bilo teško ili lakše ozlijeđenih, bilo je 561.

Najviše nesreća s ozlijeđenim bilježi Osječko-baranjska županija, njih 65, a zatim Zagrebačka županija, 60. U cijeloj Hrvatskoj su 304 osobe teže ili lakše ozlijeđene. Tu treba istaknuti da je riječ samo o podacima za prometne nesreće, dakle one koje su se dogodile na prometnicama, dok je daleko veći broj izgubljenih života na oranicama, osobito u brdovitim dijelovima Hrvatske.


Tagovi

Prometne nesreće Blagoslov traktora


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs